facebook  twitter

Benefiti aktivnog starenja

08 jun 2023
6573 puta

Zdravo starenje je prioritet za cjelokupno društvo i zajednicu, jer na taj način svi doprinosimo boljoj i kvalitetnoj zajednici, pomažući starima pomažemo i sebi.

Zdravo starenje predstavlja donošenje zdravih odluka tokom života, kako bismo omogućili sebi da budemo i radimo ono što želimo u svim fazama svog života, uključujući starost. Zato je važno razviti svijest o starijoj populaciji kao neophodnom članu jedne zajednice, koji daje puno toga vrijednog i korisnog za svakog od nas.

Aktivno starenje ima više benefita za starije osobe, od kojih su glavne socijalna uključenost, pozitivan stav prema životu, zdravi stilovi života, više pokretljivosti, bolje mentalno i zdravstveno stanje, veći nivo samopouzdanja i korisnosti.

Tema aktivnog starenje jednako je važna kako za stare, tako i za mlade. Donošenja odluka u mladosti, ima uticaj u starosti, zato je bitno raditi u cilju boljitka svih i na vrijeme preduprijediti život i stil življenja.

Starost i starenje idu zajedno ruku pod ruku, i ako su dva različita pojma, opet su i sinergiji jedne osobe, i utiču na kompletno stanje jedne osobe. Jer ne zaobilazi ni jednu jedinku tokom života, starenje je prirodan proces. I ako starimo na tri različita načina, biološki, psihološki i socijalno, čini se da stare osobe najviše pogađa socijalno starenje, odnosno njihova socijalna isključenost nakon određenih godina, penzionisanja, smrti supružnika, odlaska djece iz primarne porodice, sve to utiče da stare osobe postanu manje aktivne u društvu i dolazi do promjene u psihičkom stanju. Uticanje svih tih neizbježnih faktora tokom životnog ciklusa, mijenja stil života i potrebno je na vrijeme reagovati, pokazati starim osobama da još mogu mnogo da pruže, i nakon krupnih promjena, preko noći.

Zato, aktivno starenje je jedini način da se sačuva njihovo mentalno zdravlje, izvuče najbolje od njih i podijeli sa drugima najbolje od njih. Procjena kvalitete života razlikuje se zavisno o životnoj dobi. Sami kvalitet života povezan je sa zdravljem i uspješno starenje se posmatra kroz kvalitet života koje vode u svoje slobodno vrijeme, koje treba da bude struktirano i prilagođeno njihovim potrebama, produktivno.

Osim mentalnog zdravlja, važan faktor u starenje uzima tjelesna aktivnost, koja je bitna radi održavanja optimalnog i vitalnog zdravlja starih osoba, kroz fizičku aktivnost, kao što su planinarenje, ples, aerobik, ili neke druge intelektualne aktivnosti koje pospješuju rad mozga, od koji su dobre šah, i druge društvene igre.

Resursi koje imaju stari ljudi su blago za sve nas, a poštovanje jedino što mi možemo da mi damo zauzvrat. Zato je adekvatna briga o njima jedini način da sačuvamo te resurse i povećamo ih tamo gdje je to moguće.