facebook  twitter

Preduzetništvo za mlade

Prošle godine novi preduzetnik, James Markey iz Ujedinjenog Kraljevstva, imao je samo 26 godina, govorio je engleski jezik i radio je za veliki biznis, prije nego što je imao ideju da pokrene svoj.
Sada, godinu dana kasnije i samo godinu dana stariji, sve je promijenjeno. Sada govori ne samo engleski, već i francuski jezik. I što je najvažnije, on je u Velikoj Britaniji osnovao svoju kompaniju JPMentors i postao je njen generalni direktor.

Četrnaest preduzetnika je podijelilo sa nama svoje omiljene prednosti zbog kojih su pokrenuli sopstveni posao, počevši od slobode da sami upravljaju svojim poslovnim uspjehom do toga da imaju slobodu da putuju bez dozvole svog nadređenog.

Jovanina priča je počela u maju mjesecu 2019.godine, kada je shvatila da joj je potrebna mentorska podrška i iskustvo kako bi se upustila u freelancing kao performativni umjetnik. Tada je i saznala za projekat “Erasmus for young Entrepreneurs” i jako brzo je pronašla kompaniju koja bi joj odgovarala u odnosu na njene potrebe i njihovu ponudu.

Za uspjeh u preduzetništvu potrebno je imati viziju, slijediti svoje snove, ali imati i malo znanja i sreće. Mark Cuban, američki milijarder koji je sve svoje bogatstvo sam stvorio, u svojoj knjizi ‘If I Can Do It, You Can Do It’ opisao je svoj put do uspjeha.

Porijeklom iz Italije, Martina, 32-godišnja Italijanka, provela je poslednjih nekoliko godina u Portugalu gdje se zaljubila u pejzaž i kulturnu tradiciju zemlje. Od tada, to joj je bila motivacija da pokrene posao vezan za kulturu i životnu sredinu, a za početak je započela i rad u kulturnom udruženju u Portu kako bi stekla iskustvo u ovom sektoru.

Kada se pomene pokretanje sopstvenog posla, mišljenja su podijeljena; jedni smatraju da biti „sam svoj gazda“ ima mnogo više prednosti nego nedostataka, dok drugi vjeruju da je ovo vrlo zahtjevan i iscrpljujući način rada.

Harrier ima laboratoriju i radnju u kojoj proizvodi i prodaje svoje umjetničke kreacije. Odlučio je da učestvuje u programu jer su ga impresionirala pozitivna iskustva drugih kolega iz Matere kao i činjenica da su mnogi lokalni umjetnički biznisi uspjeli da razviju saradnju sa novim preduzetnicima koje su ugostili.

Andrea je za program EYE saznala preko prijatelja i odmah je odlučila da se prijavi kako bi razvila svoje znanje i vještine u oblasti ljudskih prava, posebno u vezi sa kriminalizacijom solidarnosti i slobode izražavanja. Sa druge strane, Jan Keulen je otkrio program EYE zahvaljujući članu njegove organizacije. Oduševljen programom, prijavio se kao preduzetnik domaćin verujući da bi EYE mogao predstavljati istinsku priliku za jačanje njegove mreže širom Evrope.

Nepredvidiva iskustva su me uvijek privlačila zbog toga što su jedan od načina da bolje upoznamo sebe i svoje mogućnosti, ali i da učimo neke stvari koje je teško učiti iz knjiga ili sa interneta. Tako sam doživjela i ovu razmjenu za koju sam saznala peko ADP Zid i mjesecima prije nego što će se realizovati. Radovala sam se u svim pripremnim fazama koje su prilično jasne i uz pomoć koordinatora moguće ih je savladavati u predviđenim rokovima. 

Svaka startup kompanija (i svaki startup osnivač) je jedinstvena i svako startup putovanje ide svojom stazom. Ipak, izgleda da su mnogi izazovi sa kojima se osnivači startap-a susreću prilično slični.
Ovo su 5 lekcija za osnivače startup-a koje izgleda da pomažu svima, bez obzira na fokus kompanije, tip proizvoda ili biznis model.