facebook  twitter

Zašto nam je potreban Svjetski dan uklanjanja otpada?

24 avg 2018
98757 puta

Jedno od čestih pitanja sa kojima se susreću organizatori akcije Let’s do it! jeste da li jedan dan može da doprinese da živimo u boljem i zdravijem okruženju. Zatim, građane muči i to šta dalje nakon Svjetskog dana uklanjanja otpada, kako uticati dugoročno na navike pojedinaca i kako spriječiti dalju katastrofu.

Naravno, u septembru se neće riješiti problem otpada. Ali da bi pristupili problemu, mora se krenuti od sanacije postojećeg lošeg stanja. Jedno od boljih objašnjenja na ove nedoumice je dao svjetski poznati istraživač posljedica od plastičnog otpada, doktor Cowger.

Cowger priznaje kako Svjetski dani uklanjanja otpada nisu dugoročno rješenje, već su više „hanzaplast“ na simptomima. On navodi: „Mi čistimo da bi smo uklonili postojeće preostale efekte, ali to nije pravi problem. Uspjeh u stvaranju svijeta bez otpada će se desiti kada ljudi širom svijeta nauče da žive u održivim uslovima i prema „zero waste“ načinu života, kada se izgrade uslovi i inovativni sistemi za upravljenje otpadom. U ovom trenutku, to je kritično. Većina nas je rođena u svijetu sa plastikom, i ona ima svoju svrhu, ali takođe ona može da naškodi ako se njome ne upravlja adekvatno, i sada moramo da radimo na tome da se spasimo od štete koju je to sve izazvalo“.