facebook  twitter

Šta je važno da znaš o volontiranju prije nego počneš da volontiraš?

28 jul 2023
6845 puta

“Nikada ne sumnjaj da mala grupa ljudi može promijeniti svijet,
uistinu to je jedino što ga je ikada i mijenjalo“
Margaret Mead

 

Šta je volontiranje?


Volontiranje u najširem smislu se definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice i cijelog društva.

Definicija sadrži osnovne elemente osobe koja se naziva volonterom, a koji su konstanta i koji su ugrađeni na osnovu donesenih deklaracija UN i SE:


• Osoba koja izvršava određenu aktivnost svojom voljom;
• Ne postoji plata niti bilo kakva novčana nadoknada za usluge koje su pružene;
• Osoba ne plaća da bi učestvovala u aktivnostima;
• Postoje koristi za društvo ili treću stranu kao rezultat te aktivnosti;

 

I ne zaboravi, volontiranje je uvijek stvar izbora!

 

Osim što volontiranjem doprinosimo zajednici, takođe volontiranje donosi i brojne benefite za tebe lično. Prije svega, njime se čuvaju i jačaju osnovne ljudske vrijednosti poput zajedništva, solidarnosti, pomoći drugima... Volontiranje može biti put ka razvoju tvojih kompetencija, vještina i znanja, što doprinosi tvom ličnom razvoju. Osim navedenog, ono podstiče tvoju mobilnost i socijalizaciju i utiče na tvoj odnos prema društvu, zajednici i prema sebi.


Na osnovu toga koliko si u mogućnosti da se posvetiš volontiranju, možeš postati dugoročni i kratkoročni volonter, što utiče na način angažmana i stepen uključenosti. Možeš, takođe biti volonter na lokalnom nivou (u svom gradu ili zajednici), nacionalnom ili međunarodnom (u nekim drugim državama, putem ESC programa https://shorturl.at/jtFKW ).


Volontiranje je svuda prepoznato kao najvažniji resurs za sprovođenje promjena u zajednici. Oko njega se grade i razvijaju sve osnovne ljudske i univerzalne vrijednosti. Kao volonter/ka, i ti imaš priliku da doprineš razvoju zajednice, samim tim i društva, a i cijelog svijeta. I, kako nam uvodni citat govori, ne sumnjaj u svoju moć.