facebook  twitter

Projekcija filma "Do posljednje kapi", 5. jun, Cineplexx

22 maj 2019
13176 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid Vas sa zadovoljstvom poziva da prisustvujete projekciji dokumentarnog filma „Do posljednje kapi“ grčkog režisera Jorgosa Avgeropulosa, koja će biti održana u srijedu 5. juna, u bioskopiu Cineplexx, s početkom u 19:30h. Ulaz je besplatan!

Dokumentarni film je sniman više od pet godina i prati borbu ljudi širom Evrope protiv privatizacije vode i vodnih resursa. ADP-Zid, u sklopu kampanje za zagoravanje prava na vodu, oštro se protivi bilo kakvoj privatizaciji vodnih resursa, i dokumentarni film „Do posljednje kapi“ do detalja objašnjava sve razloge zašto bi takva odluka bila pogubna po interese šire javnosti.

Gradovi, regioni i zemlje širom svijeta sve više odbijaju model privatizacije vode koji su usvojili godinama i preuređuju usluge da bi povratili kontrolu nad upravljanjem vodovodom i kanalizacijom. U mnogim slučajevima, ova promjena je rezultat lažnih obećanja privatnih operatera za koje se pokazalo da nisu voljni da potrebe zajednica postavljaju pred sopstveni profit.

Rekomunalizacija vode je rastući globalni trend koji preoblikuje svjetski sektor vode. U Evropi pogođenoj krizom, Pariz i Berlin nedavno su ponovo preuzeli kontrolu nad svojom vodom. Međutim, u isto vrijeme, Evropska komisija kroz Trojku traži da zemlje juga Evrope privatizuju svoje vodne usluge. Javni operateri uglavnom u Grčkoj i Portugalu stalno su napadnuti. Film prikazuje iskustva Berlina i Pariza, prati proteste u Irskoj zbog povećanja cijena voda i govori o žustroj debati koja se vodi u Portugalu, Italiji i Grčkoj o mogućoj privatizaciji vode.

Između korporativnih i javnih interesa, politika EU, zemlje štednje i zemlje koje su opterećene dugom, Do zadnje kapi otkriva dugogodišnji skriveni rat za vodu u Evropi koji je još uvijek u toku.

Vidimo se!

Trejler za "Do posljednje kapi".