facebook  twitter

Saopštenje za javnost - Najava kampanje za pravo na vodu!

09 maj 2019
12518 puta

 

Radi zagovaranja prava na vodu, odgovornog upravljanja vodnim resursima i sprječavanja privatizacije vodovoda, ADP-Zid, zajedno sa Civilnom koalicijom „Voda je pravo!“, je pripremio više inicijativa i planira da u narednom periodu aktivno radi na ovim pitanjima od izuzetne važnosti za javnost.

U saradnji s pravnim ekspertima je napravljena Rezolucija o zaštiti prava na vodu i zabrane privatizacije, koja je namjenjena za skupštine opština i koja treba da služi kao dokument koji sadrži smjernice i preporuke da vodovodi ostanu u javnom vlasništvu, da se ljudsko pravo na vodu garantuje svim građanima i da se dobro i savjesno upravlja vodnim resursima. Rezolucija je namjenjena za Podgoricu, Cetinje i cijelu južnu regiju Crne Gore, zbog evidentnih problema s kojima se ove opštine susreću u oblasti vodosnabdjevanja, zbog visokih cijena vode u poređenju s drugim djelovima države i zbog izgleda da neka od ovih opština krene putem privatizacije vode. Za sada je rezolucija predstavljena opštinskim odborima u Glavnom gradu, a odborničkim klubovima u ostalim opštinama je prosljeđena. Cilj je da se Rezolucija uvrsti u dnevni red skupština opština i da se ukaže izabranim predstavnicima naroda da se ova tema ne smije zapostaviti i da je u interesu svih da se o njoj raspravlja i da bude adekvatno uređena. Ukoliko bude potrebno, krenuće se u prikupljanje neophodnog broja potpisa kako bi rezolucija bila stavljena na dnevni red skupština opština u pojedinim opštinama.

ADP-Zid, kao pokretač Civilne koalicije „Voda je pravo!“, planira da organizuje više javnih skupova o pravu na vodu u više opština u centralnoj i južnoj regiji, koji će okupiti nadležne i stručnjake iz oblasti vodoprivrede, organizacije civilnog društva i zainteresovane građane. Prvi skup je planiran krajem maja, i biće održan u Podgorici. Skupovi će biti održani i u Baru, Cetinju, Budvi i Herceg Novom. Neki javni skupovi će biti organizovani u saradnji s lokalnim organizacijama civilnog društva.

Radi povećanja razumjevanja javnosti za pošasti privatizacije prirodnih monopola, ADP-Zid će u saradnji s Cineplexx-om organizovati projekcije dokumentarnog filma „Do posljednje kapi“ grčkog režisera Jorgosa Avgeropulosa, nominovanog za najbolji dokumentarni film 2018. godine, koji prati borbe građana u više evropskih država protiv privatizacije vode. Prva projekcija je zakazana za 29. maj, i biće besplatna i otvorena za javnost.

Krajnji cilj je da se zaključci, smjernice, preporuke i komentari sa javnih skupova iskoriste u sastavljanju adekvatnih izmjena i dopuna zakonodavstva u oblasti voda. Pravo na vodu treba da bude garantovano Ustavom, i Civilna koalicija će, vođena primjerom Slovenije, pokušati da prikupi dovoljno podrške kako bi ovo pravo bilo uvršteno u najviši pravni akt Crne Gore.

Stoga, pozivamo Vas da aktivno pratite dalje aktivnosti ADP-Zida i civilne koalicije „Voda je pravo!“, da aktivno djelujete kako bi smo zaštitili pravu na vodu i spriječili privatizaciju vode!

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid realizuje aktivnosti u sklopu projekta „Jačanje pristupa socijalnim pravima ljudima pogođenim kontroverznim procesom legalizacije i socijalno neosjetljiva privatizacija“ koji je finansiran od strane Evropske unje.