facebook  twitter

Uspješno prevazilazimo digitalne barijere

30 Nov 2023
5206 times

Intenzivan napredak tehologije u proteklih dvadesetak godina učinio je svakodnevni život nezamislivim bez digitalnih pomagala.

Digitalna vještine danas su važne ne samo za mlade i osobe srednje dobi, već i za starija lica. Odsustvo uključenosti starih lica u procese digitalizacije i digitalnog opismenjavanja, može doprinijeti socijalnoj isključenosti, osjećaju izlovanosti kao i smanjenje mogućnosti za pristup informacijama koje bi doprinijele aktivnijem učešću u drušvenim dešavanjima.

Starija lica sve više prepoznaju značaj usvajanja digitalnih vještina i znanja, o tome govori interesovanje za naše edukativne radionice koje se bave temom savremenih tehnologija i elektronskih usluga korišćenjem SMART uređaja (telefon/tablet), pružanjem informacija o mogućnostima koje su dostupne na teritoriji Glavnog grada, a prije svega sticanjem potrebnih znanja i vještina za upravljanje funkcijama koje ovakvi uređaji nude.

Tokom radionica, uz pomoć stručnih predavača radimo na prevazilaženju barijera i izazova u digitalnom svijetu. Starija lica učimo kako da steknu vještine za samostalnu upotrebu pametnih telefona i kompjutera, kao i za upotrebu interneta. Ono na šta nam polaznici ukazuju, jeste važnost savladavanja korišćenje aplikacija i online usluga, s obzirom na sveprisutnu digitalizaciju usluga.

 

dig

 

“Za mene su ove radionice od velikog značaja jer sam shvatila da mnoge obaveze mogu obaviti u udobnosti svoga doma, kao što je zakazivanje ljekarskog pregleda ili naručivanje terapije. Na taj način izbjegavam nepotrebno čekanja ili troškove za prevoz.” navodi jedna polaznica radionice.

O tome da je potrebno podizanje svijesti o značaju i dobrim stranama digitalizacij govori idalje niska digitalna pismenost među starijim licima.

Kroz radionice podstičemo socijalnu inkliziju kroz usvajanje digitalnih vještina i sa tim ciljem često organizujemo i međugeneracijske radionice i transfer znanja i vještina među generacijama.