facebook  twitter

SEVstrani mladi

ADP-Zid organizuje webinar pod nazivom "Stres i prevazilaženje stresa kod mladih" u srijedu 29.09.2021. godine sa početkom u 14h. Webinar je namijenjen svim mladim osobama uzrasta od 15-30 godina.

Asocijacija za demokratski prosperitet Zid (ADP-Zid) sprovodi istraživanje u okviru projekta "SEVstrani mladi (Socio-emocionalne vještine)" sa ciljem ispitivanja potreba mladih, stepena razvijenosti socio-emocionalnih vještina, kao i na koji način se mogu unaprijediti.

Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (ADP-Zid) poziva sve mlade ljude od 15 do 23 godine starosti koji žele da ovo izazovno starosno doba ispune osnaživanjem svojih kapaciteta kako bi doprinijeli postizanju sopstvenih ciljeva da se prijave za učešće na tri edukativne radionice pod nazivom „Unaprijedi svoje vještine“. Radionice će se održati u Podgorici krajem septembra i početkom oktobra 2021. godine.

Pametne poslovne odluke podrazumijevaju da ste veoma dobro upoznati sa materijom gradiva.
Kada budete imate dovoljno informacija o svakoj socijalnoj mreži ponaosob biće vam neuporedivo jednostavnije da definišete načine nastupa na svakoj od njih. Tada ćete lakše znati odgovor na čitanje da li su vam potrebne društvene mreže i koje društvene mreže su vam potrebne.

Pismenost se tradicionalno odnosila na sposobnost čitanja i pisanja. U digitalnom svijetu pismenost znači razumjeti tehnologiju i umjeti se njome služiti. Digitalna pismenost se odnosi na sposobnost pronalaženja, korišćenja i kreiranja informacija preko interneta na smislen i koristan način.

Istraživanja su potvrdila da problem solving orijentisan pristup u nastavi daje izuzetne rezultate.

Potpuno prevazilaženje stresa nije moguće, isto kao što nije moguće osloboditi se svih frustracija. Svako od nas je ponekad pod stresom i stres je sastavni dio života. Život bez stresa nije moguć, te je, takođe, nemoguće i potpuno prevazilaženje stresa. Nije, međutim, problem u tome što stres ne možemo prevazići u potpunosti, problem je u tome što ljudi ne znaju kako da se sa njim nose.

Smatra se da je u danjašnjim uslovima gotovo nemoguće biti van uticaja stresova i stresnih situacija. I pored toga, postoje osobe koje izlaze na kraj sa ovakvim načinom života i kod kojih posledice stresa ne možemo utvrditi ili su minimalne. Sa druge strane, značajan je procenat onih koji podležu negativnom uticaju stresa i kod kojih možemo verifikovati somatske i/ili psihološke posledice. Koji će ishod biti, zavisi od nekoliko činioca.

Samopouzdanje nije urođena osobina, ona se stiče vremenom i radom na sebi. Prije svega, to je način razmišljanja i svijest o sopstvenim kvalitetima.

Svakodnevno procjenjujemo svoje postupke, upoređujemo ono što jesmo i kakvi jesmo sa onim što bismo željeli biti, i u skladu sa tim imamo očekivanja od sebe:
- stvarno “ja” – ono što jesam
- idealno “ja” – ono što bih želio/la biti (želje, nade)
- očekivano “ja” – ono što bih trebao/la biti (dužnosti, obveze, odgovornosti)