facebook  twitter

Šta je eko-socijalno preduzetništvo?

24 Aug 2022
11241 times

Eko-socijalno preduzetništvo je vrsta preduzetništva koja je fokusirana na probleme zaštite životne sredine.

Temelji se na tri stuba: inovacija, briga za zaštitu životne sredine, ponovno ulaganje dobiti u društvene svrhe. Nastoji se prepoznati važnost takvih praksi kako bi se implementirale u većini zemalja, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana. Početni problem polazi od nedostatka jedinstvenog značenja/definicije društvenog preduzetništva, kako u akademskom svijetu, tako i u upravljačkim tijelima zemalja. Posljedično, to stvara probleme u zakonodavstvu i sprovođenju zakona koji bi podržali socijalne preduzetnike.

Međutim, eko-socijalna preduzeća širom svijeta doprinose povećanju kvaliteta života pojedinaca i društva u cjelini. U prvoj fazi projekta BC4ESE fokus je na istraživanju i promociji eko-socijalnog preduzetništva u Hrvatskoj, Kipru, Belgiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Trenutne aktivnosti projekta BC4ESE su: Intervjui sa mladim osobama; Intervjui sa predstavnicima socijalnih preduzeća i instutucija; Istraživanje u oblasti eko-socijalnog istraživanja, sastanci i konsultacije članova konzorcijuma u cilju realizacije O1 – Interaktivna e-knjiga „Eko-socijalno preduzetništvo“.

Projekat je finansijski podržan od Evropske unije kroz program Erasmus+.