facebook  twitter

Učenje zasnovano na igrici

06 Jul 2023
4779 times

Prilikom uvođenja učenja zasnovanog na igrici u obrazovanju, osim dostupnosti alata, postoji jedan veoma važan aspekt svega ovoga: promjena načina razmišljanja među nastavnicima i učenicima.

Glavni razlozi zbog kojih treba težiti promjeni pristupa među prosvjetnim radnicima:
- Studenti smatraju da su tradicionalne metode nastave, kao što su predavanja i učenje zasnovano na udžbenicima, dosadne i nezanimljive. Učenje zasnovano na igrici može učiniti proces učenja zanimljivijim i interaktivnijim, što može pomoći učenicima da ostanu fokusirani i motivisani.

- Igre mogu pomoći učenicima da razviju vještine kritičkog mišljenja: mnoge obrazovne igre zahtijevaju od igrača da rješavaju probleme i donose odluke.

- Učenje zasnovano na igrici omogućava nastavnicima da personalizuju učenje za pojedine učenike na osnovu njihovog stila učenja i tempa.

- Igre mogu pružiti trenutnu povratnu informaciju učenicima o njihovom napretku, što im može pomoći da identifikuju oblasti u kojima treba da se poboljšaju.

- Učenje zasnovano na igrici može se koristiti za podučavanje raznih predmeta, od matematike i nauke do istorije i jezičke umjetnosti.

Pogledajte više vijesti i zanimljivih članaka na website LogoPsyCom: centar za inovacije u obrazovanju.

Glavni fokus projekta BC4ESE je zadovoljavanje potreba organizacija iz regiona Zapadnog Balkana koje rade sa mladima. Lokalnim organizacijama je potrebna podrška u jačanju svojih kapaciteta kako bi mogle da budu predvodnici u sprovođenju novih aktivnosti neformalnog učenja. Podsticanjem saradnje između osam partnera projekat će doprinijeti razvoju prekogranične saradnje i podizanju kapaciteta organizacija kako iz programskih, tako i partnerskih zemalja.

Kroz projekat BC4ESE nastojimo izgraditi kapacitete za promociju eko-socijalnog preduzetništva (ESP) i razvoj alata i metodologija neformalnog obrazovanja. Ovo će podstaknuti mlade ljude da se uključe u ESP kroz razvoj svojih mekih, preduzetničkih i digitalnih vještina čime će se omogućiti promjene ponašanja prema individualnim preferencijama, kulturnim vrijednostima i podizanje svijesti o održivom razvoju i životnim stilovima.

Partneri na projektu BC4ESE su: CEDRA Split (Hrvatska), HUB Nikozija (Kipar), Mladi ambasadori Srbije, CDP „Globus“ i Agencija za lokalni razvoj Prozor - Rama (Bosna i Hercegovina), ADP-Zid i Centar za stručno obrazovanje (Crna Gora). Projekat finansira Evropska unija kroz program Erasmus+.

Više informacija: https://ecosocent.eu/me/