facebook  twitter

Digitalno gumno – Promocija aktivnog starenja

24 Jan 2023
7602 times

U našem društvu, nažalost, postoje snažni stereopi i predrasude prema starenju i starijim ljudima.

Sam pojam „starenje“ uglavnom izaziva negativne konotacije, kao što su propadanje, slabljenje, dementnost…
Kada govorimo o starijim ljudima, kod većine prve asocijacije su: oni su teret ili trošak društva, koliko samo moramo da izdvajamo za njihove penzije, škrti su, dosadni, "smaraju"…

Zaboravljamo koliko mi, kao pojedinci i porodice, a i kao društvo imamo koristi od njih. Prvo zbog onoga šta su sve uradili dok su bili u aktivnom dobu, previđamo da neki i te kako još rade i privređuju bilo u svojoj profesiji, ili na sopstvenom imanju, kući iako imaju više od 65 godina. Njihova finansijska i praktična pomoć svojoj djeci, unucima, rođacima je nekada i nemjerljiva. Pojedinci često volontiraju u svojim lokalnim zajednicama, pomažući onima koji su stariji i nemoćniji.

Zaboravljamo na resurse kojima stariji i te kako raspolažu i u znanjima i u vještinama i u iskustvima. Konačno, oni su ne manje značajni i kao potrošači u društvu.

Sve ovo o čemu smo sada govorili su postulati aktivnog starenja, a mi se kroz projekat "Upotreba informaciono-komunikacione tehnologije za podsticaj aktivnog starenja - Digitalno gumno", koji je finansiran od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore, trudimo da doprinosimo promociji aktivnog starenja na različite načine. Povezivanjem starijih lica iz različitih crnogorskih opština, organizujući aktivnosti kroz koje mogu da uče i unaprijede nova znanja i vještine koja će im doprinijeti boljem funkcionisanju u svakodnevnom životu, a sveukupno unaprijedićemo kvalitet života starijih lica.

326321133 859374385297825 2921082888758503480 n