facebook  twitter

Šta je digitalna pismenost i zašto je važna?

25 May 2021
9186 times

Pismenost se tradicionalno odnosila na sposobnost čitanja i pisanja. U digitalnom svijetu pismenost znači razumjeti tehnologiju i umjeti se njome služiti. Digitalna pismenost se odnosi na sposobnost pronalaženja, korišćenja i kreiranja informacija preko interneta na smislen i koristan način.

Digitalna pismenost takođe znači razumijevanje ograničenja tehnologije i opasnosti, odnosno preventivnih mjera koje korišćenje tehnologije zahtijeva. Ovaj vid pismenosti, dakle, ne znači isto što i kompjuterska pismenost. Kompjuterska pismenost je samo jedan dio digitalne pismenosti.

Digitalna pismenost može biti jednostavna ili kompleksna. Na najnižem nivou, ona predstavlja sposobnost navigacije na web stranici, slanje imejla ili korišćenje društvenih mreža. Međutim, digitalna pismenost se takođe odnosi na dublje razumijevanje tehnologije koja nas okružuje. U digitalnu pismenost spadaju i praktične softverske vještine poput kreiranja bloga ili kodiranja aplikacije.

Važne teme unutar digitalne pismenosti, između ostalih, uključuju i: bezbijednost na internetu, digitalni otisak (ostavljanje traga koji se može identifikovati na internetu), sajbermaltretiranje, etiku korišćenja izvora dostupnih na internetu radi izbjegavanja plagiranja i mnoge druge.

Rate this item
(1 Vote)