facebook  twitter

Navike uspješnih mladih preduzetnika

13 dec 2019
9731 puta

Ako želite da budete uspješan mladi lider, poželjno bi bilo da steknete nekoliko zajedničkih osobina koje posjeduju najuspješniji svjetski biznismeni. Ako stalno ponavljate kvalitetne životne navike i ustalite ih sebi kao nešto normalno, vrlo je vjerovatno da ćete i sami postati sve uspješniji.

Izgradite kvalitetnu mrežu uspješnih ljudi

Jedna od dobrih navika je graditi mrežu već uspješnih ljudi. Oni vam na osnovu iskustava mogu pružiti velike savjete i pomoći u gradnji novog pristupa budućim poslovnim partnerima. Pratiti njih i njihovo ponašanje dobra je navika.

Cjeloživotno učenje

Samoučenje može doći u mnogim oblicima. Postoji niz korisnih online poslovnih kurseva koje možete pohađati. Odlazak na konferencije o određenoj oblasti poslovanja takođe može biti korisno, kako u učenju novih najboljih praksi, tako i u izgradnji mreže.

Slušajte više nego što pričate

Ričard Branson je glasno rekao: "Više bi trebalo da slušate nego što govorite". Efikasno liderstvo zahtijeva razumijevanje osjećanja i potreba vašeg tima. Na temelju toga, lideri će lakše donositi odluke. No, ako odbijate da saslušate kolege u vašem timu, to može uzrokovati frustracije i dovesti do loših poslovnih ishoda.

Neverbalna komunikacija

U Silent Messages knjizi, profesor psihologije UCLA Albert Mehrabian tvrdi da veliki dio komunikacije proizlazi iz neverbalnih znakova. On kaže da je oko 55 odsto komunikacije neverbalno, 38 odsto se temelji na tonu glasa, a samo 7 procenata se temelji na izboru riječi. Kritična komponenta korisnog vođstva je sposobnost dobrog komuniciranja. Da biste to učinili, obratite pažnju na važne neverbalne znakove poput stvaranja kontakta očima i pružanja sigurnog i mirnog izgleda.

Organizacija

Mladi lideri mogu ponekad imati osjećaj da je beskrajno mnogo posla koji moraju uraditi. Kako bi se ostvarila bolja organizacija važno je razviti organizacionu strategiju kojom će se lakše poređati prioriteti posla. Usvajanje Ajzenherove matrice odluka, koja ukazuje na važnost problema, odličan je način da mladi lideri odluče što je prioritet u odnosu na ostalo.

Budite ponizni

Prema studiji Harvard Business Reviewa, ponizni lideri učinkovitiji su od onih koji nisu skloni tom ponašanju. Osim toga, zaposleni i članovi tima će lakše poštovati vaša mišljenja ako su uvjereni da ste u stanju razviti mišljenje bez da vam ego stvori probleme u rasuđivanju.

Prihvatite promjenu

Neki od najboljih poslovnih lidera sposobni su prihvatiti promjenu, čak i kad je ona teška. Stiv Džobs je uspio formirati novu i relativno uspješnu kompaniju nakon što je zamoljen da napusti Apple. Ilon Mask je kreirao Teslu i SpaceX nakon što je napustio PejPal. Možemo pronaći još takvih primjera, ali ovo su neki od najistaknutijih primjera najjačih ljudi u svijetu biznisa. Prihvatanje promjena može vas učiniti uspješnijim poslovnim rukovodiocem. Kao što je Džek Velč, bivši izvršni direktor kompanije GE rekao: "Ako stopa promjene na spoljnoj strani nadmaši stopu promjene u osobi, kraj je blizu."

Primajte i pružajte pošten osvrt na rad

Pružanje iskrenih povratnih informacija može biti neprijatno u početku, ali najbolje organizacije i lideri to rade kako bi uspešno usmerili svoje zaposlene na ispravan poslovni put.Da biste stvorili kulturu koja podstiče iskrene povratne informacije i komunikaciju, započnite time što će vama vaše kolege i zaposleni prvi dati povratnu informaciju na vaš rad. Nakon što tako postavite dobar primer, i oni će hteti da čuju koji je osvrt na njihov rad.

Pronađite ravnotežu privatnog i poslovnog života

Uzimanje vremena za sebe pokazalo se kao izvrsna stvar za poboljšanje produktivnosti i sreće. U periodu dok se razvijate prema uspješnom mladom lideru, to će zahtijevati veliku količinu posla i van radnog vremena koji imate u tradicionalnom okviru od 8 do 16h. Uprkos tome jako je važno da imate i privatno vrijeme. Efikasan način stvaranja ravnoteže između poslovnog i privatnog života jeste rasporediti i poslovne i privatne aktivnosti u istom kalendaru. Tako ćete, ako ste svjesni svog vremena, moći da živite uravnotežen i produktivan život.

Neka dugoročni ciljevi usmjeravaju vaše odluke

Lako je predati se dnevnim aktivnostima. E-mailovi, sastanci i hitni zadaci mogu otežati mogućnost koncentracije na dugoročan cilj koji ste sebi postavili.