facebook  twitter

ZNAČAJ INICIJATIVA ZA PROMOCIJU PRISTUPAČNOG TURIZMA

05 jun 2023
1998 puta

Tokom proteklih nekoliko godina, sve je veći naglasak na promovisanju pristupačnog turizma širom Evrope. Pristupačni turizam ima za cilj da prilagodi turističku infrastrukturu kako bi zadovoljila potrebe osoba sa invaliditetom (OSI). Mnogi smatraju ovu dostupnost pravom. Za Evropsku uniju, to je društvena odgovornost koja svima omogućava da uživaju u turizmu i poboljšava njihov kvalitet života. Štaviše, pristupačni turizam predstavlja rastuću poslovnu priliku za evropski turistički sektor. Jednostavnim prilagođavanjem infrastrukture, pružanjem tačnih informacija i razumijevanjem potreba OSI, može se direktno uticati na broj posjetilaca koje gradovi i preduzeća primaju svake godine. Međutim, izvan svog ekonomskog potencijala, pristupačan turizam treba posmatrati kao pravo na slobodu kretanja osoba sa invaliditetom. Proširuje mogućnosti putovanja, promoviše socijalnu inkluziju i poboljšava svačiju sposobnost da razumije potrebe osoba sa invaliditetom.

Imajući u vidu ove činjenice, može se činiti logičnim da svi koji rade u sektoru turizma izvrše ove promjene, jer one donose više mogućnosti. Nažalost, trenutna realnost na terenu je sasvim drugačija. Pristupačnost za osobe sa invaliditetom se često zanemaruje u turističkoj industriji. Eklatantan primjer može se naći u Parizu, jednom od najposjećenijih gradova na svijetu. Uprkos tome što ima infrastrukturu javnog prevoza koja može da premjesti milione građana i turista dnevno, Parizu nedostaje neophodna pristupačnost za većinu osoba sa invaliditetom. Ovo je evidentno u gradskom metro sistemu, gdje je samo jedna linija dostupna za OSI (na slici ispod).

 

pruga_pariz.png

 

Da bi se riješio ovaj nedostatak pristupačnosti u turističkoj industriji, revizije pristupačnosti su postale sve korisnije poslednjih godina. Revizije pristupačnosti procjenjuju koliko su dostupni proizvodi i usluge organizacije. Oni procjenjuju dostupnost različitih turističkih lokacija, uključujući stanice metroa, restorane, muzeje, spomenike, hotele i još mnogo toga. Ove revizije su od neprocjenjive vrijednosti za OSI jer pružaju garanciju pristupačnosti, omogućavajući im da planiraju odmor oko pristupačnih mjesta i preduzeća. Osim koristi za OSI, ove revizije mogu poslužiti i kao odlična prilika za mlade preduzetnike da se angažuju u turističkoj industriji. Stoga je ključno obezbijediti obuku za one koji traže prilike da doprinesu inkluzivnoj industriji dostupnoj svima.

 

druga_slika.png

 

 

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)