facebook  twitter

facebook   twitter

Aktivni angažman u zajednici

10 okt 2017
20180 puta

Najsvježiji primjer građanske akcije je “Let’s do it Montenegro!” koja je realizovana 10. maja ove godine. Više o akciji možete pročitati na stranicama ovog sajta i na FB Let’s do it Montenegro, ADP-Zid stranici. Ukratko u realizaciju akcije aktivno učešće su uzele kompanije, lokalne uprave, organizacije civilnog društva i građani. Brojevi akcije su zanimljivi, učestvovalo je preko 3100 građana među kojima je bilo 35 ronilca; pokupljeno je 530 kubika otpada i preko 300 m2 prije akcije angažmanom komunalnih preduzeća; ukupan broj volonterskih sati i vrijednost volonterskog angažmana tokom realizacije akcije je 25.300,00 €; ukupna protivrijednost akcije (akcija, kampanja, mehanizacija, građanski angažman…) je 89.000,00 €; za realizaciju akcije utrošeno 10.700,00 €; koeficijent korisnosti je 8.3 - odnosno za svaki uloženi euro dobili smo 8,3 €.

Kompanije koje su uzele učešće u relizaciju prvog “Let’s do it Montenegro!” akcije su: M-Tel, Hypo Alpe Adria Banka, Nikšićka Pivara, Metropolis, Cineplex, PrimoDesign, MontenaMaks, Shoping Mall Kamelija Kotor, Hotel Poseidon Jaz, YU Briv, Red TAXI, Megaplast, Porto Montenegro, Bakina tajna, Vibacom, Hotel Adria, Mojito plaža, 3M Makarije i Ledo sladoled.

Medijski partner akcije je Atlas TV, dok su lokalni medijski partneri bili radio Delfin, DUX, Tivat, Ulcinj, Budva, TV Herceg Novi, TV Boka, TV Teuta i TV Budva.

Lokalne uprave i preduzeća: Opštine Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi; Komunalna i stambena preduzeća: Bar, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi; Turističke organizacije Ulcinj, Budva i Kotor; JP za upravljenje morskim dobrom Crne Gore; Mediteran reklame i Željeznica Crne Gore.

Organizacije civilnog društva: Građanska Akcija, CEDEM, Cazas, Društvo mladih ekologa Nikšić, Alfa Centar, Da zaživi selo, Green Home, Banka Hrane, Mogul, NVO Zeleni Korak, Art Ulcinium, Svetionik, Mladi Sutomora, KUD Jedinstvo, Izviđački odred “24 novembar”, Crveni Krst Bar, Nezavisna građanska inicijativa Budva, Crveni Krst Budva, Alternativni Kreativni Centar “Pravi put”, Književna omladina Tivta, Udruženje kulturnih ansambala Tivat, Eco centar Delfin, Anima, Expeditio, Šjore od mota, Izbor HN, Ruski kulturni centar ,,Grof Sava Vladisavljević“, NVO Nada, Ekološko društvo Boke, Diving Montenegro.

Međunarodne organizacije: OSCE i UNDP-Centar za održivi razvoj.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ambasador Estonije.

Poseban doprinos akciji dao je Miloš Mićunović koji je razvio "Let's do it Montenegro!" Android aplikaciju i web platformu i Lazaru Šoljagi koji je obradio, pripremio i prilagodio "Let's do it!" video spotove za potrebe akcije.

Jasan i najednostavniji primjer građanskog aktivizma je uređenje Trim staze na Starom aerodormu koju smo radili u periodu 2011-2012.godine. Ovoj aktivnosti je prethodilo ispitivanje potreba na Starom aerodromu, direkatan kontakt sa građanima i aktivna komunikacija i prisutnost. Koristeći se inovativnom metodologijom za zajedničko “sanjanje” od građana smo dobili informacije šta žele da imaju u svom komšiluku. Aktivni rad je trajao 4 vikenda tokom maja i juna 2012.godine. Završna akcija se realizovala 08. jula 2012. U realizaciju akcije učestvovalo je više od 200 građana Starog aerodroma, više od 15 korporativnih volontera Elko Tima, više od 80 volontera ADP-Zid i više od 50 volontera iz svih krajeva Evrope. Trim staza je očuvana jer je smo u izgradnju uključili građane i 20 momaka koji intezivno treniraju i vode računa o njoj. Danas veliki broj građana je angažovano u obogaćivanje sadržaja trim staze. Ovdje možete da pogledate fotografije sa ove građanske akcije. Film o ovoj akciji možete pronaći na početnoj stranici našeg sajta.

Građanska akcija koja je obilježila 2013. godinu je izgradnja dječijeg igrališta u Ulcinju. Ideja je rezultat više mjesečnog ispitivanja potreba građana. Ciljna grupa su bili roditelji i djeca. Kao organizacija koja se prva u Crnoj Gori počela baviti Child Budgeting-om željeli smo da pokažemo prednosti ovakvih usvojenih strateški razvojnih dokumenata. Rezultat ispitivanja potreba ciljne grupe je bio jedinstven u svim djelovima razuđene opštine Ulcinj, a to je dječije igralište. Jer u gradu ne postoji mjesto gdje djeca mogu da se bezbrižno igraju i druže. Shodno rezultatima ADP-Zid je šest mjeseci radio na pripremi realizacije ove akcije što podrazumijeva mobilizaciju zajednice, obezbjeđivanje mobilijara, pripremu terena i realizaciju dva međunarodna volonterska kampa. Postavljeni mobilijar je dijelom kupljen a dijelom napravljen od recikliranog materijala. Igralište se nalazi u dvorištu osnovne škole u Vladimiru. Gdje mještani vode računa o igralištu i njegovom očuvanju. U procesu pripreme i postavljanja dječijeg igrališta učestvovalo je više od 150 mještana, 70 volontera ADP-Zid i više i od 40 međunarodnih volontera iz svih krajeva svijeta. Fotografije možete da pogledate OVDJE.

Bitna komponenta u razvoju lokalne zajednice je dobrovoljnost prilikom rješavanja problema koje u njima prepoznajemo. Dobrovoljnost drugačije nazivamo volontiranje. Volontiranje u najširem smislu se definiše kao dobrovoljna, neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice i cijelog društva. Volontiranje uvijek karakterišu četri komponente: dobrovoljnost, neprofitnost, neplaćenost i doprinos zajednici a ne pojedincu. Ako u realizaciji neke aktivnosti nedostaje samo jedna od ovih komponenti onda to nije volontiranje. Paket ponude za jačanje aktivnosti u zajednici tj za aktivno učešće u zajednici uključuje i konsultacije i mentorstvo u procesu pripreme ponuda kao i znanje potrebno za upravljanje procesom uključivanja i rada sa volonterima. Trenerski tim ADP-Zid je tu da Vam pomogne u razvoju željenih aktivnosti za aktivno učešće i prisustvo u zajednici.

Sa uspostavljanjem jasnog sistema podrške za razvoj željenih aktivnosti i pružanja njihovih usluga, od učešća građana i volontiranja kao država možemo očekivati značajnije socio-ekonomske benefite. Volontiranje, pored snažnog altruističkog aspekta i uticaja na jačanje osnovnih ljudskih vrijednosti kao što su zajedništvo i solidarnost, posmatrano ekonomskim pokazateljima predstavlja značajan ekonomski potencijal jedne zemlje. Afirmisanjem društvene odgovornosti i podrška organizacijama civilnog društva u njegovoj promociji i praksi, volontiranje i servisi dominantno bazirani na volonterskom radu postaju snažan imput razvoju društva.