facebook  twitter

SKUHNA primjer kako hrana može napraviti razliku

01 mar 2017
19089 puta

Društvene inovacije predstavljaju novi način stvaranja mogućnosti za zapošljavanje mladih, posebno onih u riziku od društveno-ekonomskog isključenja. Da bismo predstavili primjere dobre prakse u procesu zapošljavanja mladih, u okviru YOUSEE platforme,  u toku prethodne dvije godine sakupili smo hronike koje su prikazale kako drugačije promišljanje, društvene inovacije i društveno preduzetništvo mogu dovesti do rješavanja problema nezaposlenosti. „Kralji ulice” upravo predstavlja jedan od takvih primjera.

 

Restoran SKUHNA, u slovenačkom glavnom gradu Ljubljani je dobar primjer društvenog uključivanja i inovacija, otvorenih umova i shvatanje da je djeljenje briga.


Restoran je otvoren u 2012. godini, na inicijativu Ministarstva rada Slovenije. Osnovna ideja je bila da migranti vode restoran, pripremaju hranu i samim tim zarađuju novac za život, stavarjući mrežu koja će spojiti ljude. Mnogi od njih su ostali i mnogi od njih napreduju. Restoran vode tzv “migranti'', koji su sada građani EU. Danas, ova incijativa više nema potrebe za institucionalnu pomoć, kao na početku. Ali ono što je sigurno potrebno je više ovakvih inicijativa.

16179277 1393074484070298 5004116563251793129 o
Imala sam čast da upoznam te ljude, bivše migrante, koji sada u potpunosti vode restoran bez potrebe za pomoć institucija, pitala sam da li se sada osjećaju kao kod kuće, odgovorili su da.


Za njih, hrana je bila odlična alatka da komuniciraju sa ljudima različitih profila i da se pomogne da se osjećaju bolje. Sada, oni su otvoreni za sve ljude sa sličnim okolnostima koji žele da dokažu svoju vrijednost, vrate i osnaže samopouzdanje i dokažu da biti označen kao migrant nije nužno negativna konotacija. Ovo je odličan primjer socijalne inovacije za ugrožene grupe i samo mali primjer šta jedna zajednica, evropska ili bilo koji druga, može da uradi.

Cijelu hroniku na engleskom jeziku možete naći na linku: https://goo.gl/5ZZhlr

Za druge primjere dobre prakse posjetite sajt YOUSEE platforme www.youseefor.me