facebook  twitter

Aktivne mjere zapošljavanja – monitoring, evaluacija i preporuke

15 dec 2016
18372 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid u okviru regionalnog projekta „YOUSEE! Socijalne inovacije za zapošljavanje mladih“, organizovala je događaj „Aktivne mjere zapošljavanja – monitoring, evaluacija i preporuke“. Događaj se održao u utorak 22. novembra 2016. godine, u CentreVille hotelu.

„Aktivne mjere zapošljavanja – monitoring, evaluacija i preporuke“ je imao za cilj da predstavi istraživanja koja su YOUSEE platforma i ADP-Zid sproveli u toku ove godine. Na početku skupa Igor Milošević se obratio skupu, poželio im dobrodošlicu, i predstavio značaj evaluacija i monitoringa kako bi se došlo do kvalitetnih mjera za rješavanje problema nezaposlenostih mladi. Milošević je istakao da socijalne inovacije, kroz testiranje mogu da daju jednako dobre rezultate kao aktivne mjere zapošljavanja i da je neohpodno napraviti deinsitucionalizovan sistem zapošljavanja kako bi omogućio i drugim akterima da sprovode servise zapošljivosti.

Uvodno obraćanje je bilo praćeno predstavljanjem nalaza istraživanja. Olivera Komar iz DeFacto agencije predstavila nalaze evaluacije Programa stručnog osposobljavanja za lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Evaluacija je obuhvatila stavove, zadovoljstvo korisnika programom, kao i njihovu perspektivu i iskustvima tokom osposobljavanja. Ukupan broj anketiranih je 1.777, od 15.469 učesnika koji su prošli kroz ovaj program. Kao neki od glavnih nalaza evaluacija je prikazala da je program bio je isplativ, po mišljenu 91% učesnika programa, sa stanovista države i poslodavca, i po misljenju 67% učesnika isplativ za učesnike programa. Kao najveći problemi programa javili su se: nepostojanje plana rada kod poslodavca; učesnicima nije bilo objašnjeno sta treba da rade na svom radnom mjestu; obavljali su i poslove za koje nisu zavrsili fakultet i za koje zapravo fakultet i nije bio potreban. Što se tiče tehničkih stvari kompjuter nije imao svaki treći učesnik programa, sto za rad nije imao svaki četvrti, a stolicu svaki deseti. Radno vrijeme nije bilo isto za sve, neki su puno radili, dok neki se uopšte i nisu pojavljivali na radnom mjestu. Od svih ispitanih učesnika programa njih 23% ostalo je da radi kod istog poslodavca, 21% je našlo posao kod drugog poslodavca, unutar struke, a 12% njih je našlo posao van struke.

Ispred ADP-Zida, Ksenija Martinović prezentovala je monitoring izvještaj aktivnih mjera zapošljavanja mladih, odnosno programa “Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu”, koji se sprovodi od aprila 2015. godine, i za koji su izdvojena značajna finansijska sredstva kako bi se 50 mladih iz cijele Crne Gore osposobilo za rad Za potrebe monitoring zvještaja upoređivali su planove aktivnih mjera iz 2014, 2015 i 2016 godine, radili su se intervjui lice u lice, vodile su se ankete preko telefona, kako bi se pribavljanja mjerodavnih informacija od učesnika programa. Učesnicima programa je pružena mogućnost da usavrše svoja znanja, da steknu znanja iz oblasti preduzetništva, unaprijede ,,soft skills”, kao i mogućnost da poprave stanje u svojoj opštini. Kao negativne strane programa učesnici su naveli: da nisu imali dovoljnu podršku od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, da nisu imali dodijeljenog mentora u biroima rada i da je komunikacija sa centralom ZZZCG bila na nezadovoljavajućem nivou.

Na skupu je predstavljena i regionalna studija „Deinstitualizacija servisa za zapošljavanje mladih" sa primjerima dobre prakse, koju je radila eksterna ekspertkinja Tea Jarc iz Mladi plus Slovenija, a prezentovao Igor Milošević. Studija ima za cilj da predstavi kompilacije relevantnih podataka koji se odnose na temu deinstitucionalizacje aktivne politike mjera (APR), koja okuplja prakse iz razicitih zemalja. Milošević je istakao je značaj partnerstva sa različitim institucijama u zemlji, i kao pozitivne primjere naveo je primjer partnerstava u Poljskoj, Estoniji i Sloveniji. Studija ,,Deinstitucionalizaciji servisa za zaposljavanje mladih”, predstavljena na regionalnoj konferenciji u Prištini i biće dostavljena svim relevantnim akterima.

Nakon prezentacije studija učesnici su imali priliku dati svoje komentare i učestvovati u diskusiju na temu aktivnih mjera zapošljavanja mladih i njihove implementacije.