facebook  twitter

Evropska nedelja borbe protiv rasizma

23 mar 2017
8323 puta

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid, kao članica mreže „UNITED“, i ove godine će se tradicionalno pridružiti obilježavanju Evropske nedelje protiv rasizma, zajedno sa svojim dobrovoljnim aktivistima/kinjama. Podjele između bogatih i siromašnih, mladih i starih, manjina i većina, dominiraju i imaju veliki uticaj na društvo i stoga ovogodišnja kampanja odvija se pod sloganom „Ne budite podijeljeni, ostanite ujedinjeni“!

 


Promocija Evropske nedelje protiv rasizma će se organizovati u petak, 24. marta 2017.godine u blizini avanturističkog parka Gorica. Promocija će trajati u periodu od 11h do 13h uz učešće dobrovoljnih aktivista/kinja iz Podgorice, koji će informisati građane o akciji i njenoj važnosti. Prolaznici će moći da ostavljaju poruke, a akcija želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim.

 


U sklopu kampanje u petak 24. marta 2017.godine, takođe će se održati debata pod nazivom „Ovaj dom smatra da je uspjeh crnogorske multikulturalnosti prividan“ sa početkom u 17 časova. Debata će biti održana na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa debatnim klubom „Agora“. Debatu će voditi iskusni debateri, dok će na kraju debate svi prisutni moći da učestvuju u diskusiji i iznesu svoje mišljenje o politikama multikulturalnosti u Crnoj Gori, kao i predloge za poboljšanje stanja. Debata je otvorena za svu zainteresovanu javnost, posebno mlade.


Svake godine u periodu od 18-26. marta, širom Evrope „UNITED” mreža sprovodi kampanju protiv rasizma i poziva međunarodnu zajednicu da se mora okončati svaki vid rasizma, diskriminacije i netolerancije. Evropska nedelja se sprovodi povodom 21. marta Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, dana koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 1966. godine.
Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže našoj akciji i učestvuju u aktivnostima.