facebook  twitter

Kockanje, kriminalna aktivnost i drugi psihološki poremećaji

03 jun 2020
2743 puta

Kockanje i kriminalna aktivnost

Iako je kockanje legalno u većini država, kockanje i kriminal su često povezani. Otprilike polovina patoloških kockara vrši kriminalne aktinosti. Većina ovih krivičnih djela odnosi se na pribavljanje novca za kockanje ili plaćanje dugova za kockanje. Uobičajena krivična djela, povezana sa patološkim kockanjem, su prevara, pronevjeru , krađu, provale i sitne krađe. Kako patološko kockanje postaje sve ozbiljnije, povećava se i mogućnost pojave kriminalne aktivnosti.

Problemi sa kockanjem po starosnoj dobi

Jedna studija koja je proučavala dob pojave patološkog kockanja otkrila je da je 69 procenata adolescenata prijavilo početak kockanja prije 12. godine života. Kockanje u dječjim i tinejdžerskim godinama povećava rizik od razvoja patološkog kockanja. Starosna statistika zavisnosti od kockanja ukazuje na to da je raniji početak kockanja povezan sa povećanom vjerovatnoćom pojave zavisnosti od kockanja a i njenog intenziteta, ali i ukupnim pogoršanjem mentalnog zdravlja.

 Zavisnost od kockanja i drugi psihološki poremećaji

Pored učestalog pojavljivanja i drugih zavisnosti uz zavisnost od kocke, patološki kockari češće razvijaju i poremećaje ličnosti, depresiju ili anksioznost. Studije pokazuju da je povećana učestalost kockanja na internetu povezana sa p ogoršanim mentalnim zdravljem.
Kockanje i depresija: Postoji korelaciona veza između patološkog kockanja i depresije. Iako nije sigurno zbog čega kockanje i depresija nastaju zajedno, postoji nekoliko vjerovatnih objašnjenja. Moguće je da povećana povezanost između kockanja i emocionalnih ushićenja može dovesti do osjećaja depresije kada se ne kocka. Kad je već prisutna, zavisnost od kockanja može se razviti kada osoba koristi kockanje za ublažavanje simptoma depresije.
Kockanje i suicid: Zavisnost od kockanja i suicidalne misli zajedno se javljaju alarmantnom brzinom. Statistike o kockanju i suicidu koje upoređuju učestalost ovih problema otkrile su da je gotovo jedan od pet pacijenata za koje se sumnja da imaju suicidalne ideje ispunjava kriterijume za zavisnost od kockanja. Još jedna studija o vezi patološkog kockanja i samoubistva otkrila je da otprilike polovina ispitanika koji kockaju na patološkom nivou takođe ima suicidalne ideje.
Kockanje i PTSP: Posttraumatski stresni poremećaj (PTSD) karakteriše doživljavanje visokog nivoa stresa i anksioznosti kao rezultat ranije doživljene traume. PTSP se često kosi sa poremećajima koji prate zloupotrebu supstanci, a dokazi sugerišu da postoji i veza između zavisnosti od kockanja i PTSP-a. Istraživači su otkrili vezu između simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja i zavisnosti od kockanja. Ova povezanost PTSP-a sa kockanjem može biti posledica razloga sličnih odnosu kockanja i depresije - pojedinci mogu kockati kao način da se izbore sa negativnim osjećanjima povezanim sa PTSP-om.
Kockanje i zloupotreba supstanci: Uobičajena je istovremena pojava zavisnosti od kockanja i zloupotrebe supstanci. Otprilike jedan od 10 patoloških kockara izvještava o tome da istovremeno i zloupotrebljava supstance. Alkohol može predstavljati izuzetan problem pojedincima koji su zavisni od kocke. Veza između alkoholizma i zavisnosti od kockanja može biti češća nego kod ostalih poremećaja upotrebe supstanci zbog tipičnog okruženja povezanog sa kockanjem koje je slično kao ono u kojem se stiče zavisnost od alkohola. Kazina obično imaju barove, a piće je uobičajena pojava dok se kockaju.

 

Preuzeto sa therecoveryvillage.com

Više u ovih kategoriji... « Posljedice kockanja