facebook   twitter

Molba

10 nov 2015
21894 puta

Molba je uvod u vasu biografija, naslovna strana vase biografije i vasa ponuda organizaciji/ kompaniji kojoj se obracate. Iako se u nedostatku vremena odluka poslodavca najcesce bazira samo na informacijama spomenutim u biografiji, kvalitetno napisana molba nece promaci nicijoj paznji i sadrzace informacije koje ce poslodavca zainteresovati. 

Bilo da se javljate na oglaseno radno mjesto ili se predstavljate potencijalnom poslodavcu s molbom da vas uvrsti u svoju bazu podataka potencijalnih kandidata, molba mora jasno izrazavati vase sposobnosti, kompetitivne prednosti i potencijalan doprinos buducoj organizaciji/kompaniji. Molba mora biti pisana ciljano 
Obracate se konkretnom poslodavcu i morate pokazati da razumijete sa kim komunicirate. Potrazite informacije o organizaciji/kompaniji i nastojte sto preciznije shvatiti sto se ocekuje od buduceg zaposlenika kako bi adekvatno, zanimljivo i jasno naveli potrebne informacije. 

U molbi poslodavcu nudite konkretan doprinos 
Trebate, dakle, razumjeti konkretne zahtjeve posla, viziju i ciljeve organizacije/kompanije, i naglasiti ono sto bi organizacije/kompanije dobila zaposlivsi vas, a ne nekog drugog kandidata. 

Molba ne ponavlja informacije prisutne u biografiji 
Ona naglasava informacije kojih u biografiji nema ili koje, u sazeto napisanoj biografiji, ne dolaze do izrazaja. 

U molbi je prisutna odredena “nota osobnosti” 
Za razliku od biografije, u molbi koristite potpune recenice i sam stil pisanja reci ce puno o vama. Istaknite razloge zbog kojih posebno cijenite organizaciju/kompaniju i razloge zbog kojih bi poslodavac trebao zaposliti upravo vas. U isticanju svojih prednosti i “licnom” obracanju nemojte ipak pretjerati. Molba je profesionalni oblik komunikacije i izlazenje iz okvira profesionalnog obracanja nije pozeljno. 

Molba mora imati formu standardnog poslovnog pisma 
U gornji desni ugao upisite u prvi red svoju adresu, u drugi grad i postanski broj te u treci datum. Nakon datuma ostavite jedan red prazan i onda na lijevoj strani navedite puno ime primaoca, njegovu funkciju, naziv organizacije/kompanije, adresu, postanski broj i grad. Pismo zapocnite sa “Postovani g./gdo”, koristivsi prezime osobe kojoj se obracate ili njenu funkciju, a zavrsite poslovnim tonom (“Srdacan pozdrav”, “S postovanjem”, ili slicno). 

U molbi navedite radno mjesto za koje aplicirate 
Precesto se dogada da trazioci posla zapocnu molbu recenicom “Javljam se na Vas konkurs...”. Organizacije/kompanije cesto imaju vise od jednog otvorenog konkursa i ne zelite dodatno komplikovati situaciju i ostaviti utisak neprofesionalne i nemarne osobe. 

Molba ne treba biti duza od jedne stranice 
Sadrzaj profesionalno napisane molbe treba biti podijeljen u tri osnovna paragrafa. 

U prvom paragrafu navedite zasto se javljajte 
Objasnite zasto se javljate odredenoj organizaciji/kompaniji tako da dodate notu “licnosti”koja ce proizlaziti iz vaseg poznavanja organizacije/kompanije na osnovu informacija koje ste se potrudili potraziti nakon citanja konkursa. 

U sredisnjem dijelu molbe navedite znanja i vjestine kojima mozete doprinijeti organizaciji/kompaniji kojoj se obracate 
Ovo je najvazniji dio citave molbe koji ce vas diferencirati od stotina pristiglih, konkurentnih molbi. Sazeto i jasno istaknite ono sto vas cini adekvatnim kandidatom. 

U zavrsnom dijelu odgovorite na pitanje “Zasto bas ta organizacija/kompanija?” Vasa molba ne treba izgledati kao da je univerzalno saljete na razlicite konkurse. Izrazite svoju spremnost za pruzanjem daljih informacija, ostavite uputstva kako vas potencijalni poslodavac moze kontaktirati.