facebook   twitter

CV - Curriculum Vitae

10 nov 2015
22272 puta

Ne postoji samo jedan, univerzalan nacin kojim cete oblikovati sadrzaj biografije (ustaljeno u poslovnom svijetu je CV - Curriculum Vitae), ali postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba postovati kako bi biografija izgledala profesionalno i kako bi postigao svoj cilj: privuci paznju poslodavca i dati mu jasne informacije zbog kojih vas zeli ukljuciti u ‘uzi krug’, pozvati na intervju i na kraju zaposliti. 1. Uredno i pregledno – biografiju pisite na racunaru, pozeljno u tabelarnom prikazu. Preporucljivo je ne koristiti previse efekata, vise vrsta fontova i slicno. 

2. Sazeto i jasno - biografija moze biti dugacka jednu, dvije ili vise stranica. Ukoliko nemate znacajnog radnog iskustva i vasa biografija je zbog toga kratka, nemojte pretjerivati u preopsirnom izlaganju ostalih informacija. 

3. Stil – informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se u obrnutom hronoloskom redu, koristite strucne termine ali izbjegavajte pretjeranu upotrebu skracenica (upucuje na nemarnost) i vodite racuna o gramatickoj ispravnosti napisanog teksta. 

4. Tacnost - nikada nemojte u biografiji iznositi informacije koje nijesu tacne ili nesto o cemu bi vam bilo neugodno pricati za vrijeme intervjua. 

5. Slanje e-mailom – ako pisete svoju biografiju u Word-u, spremite ga s ekstenzijom .rtf (umjesto zadane .doc) kako bi izbjegli mogucnost slanja virusa cime se vasa biografija moze izbrisati i prije nego li je neko procita. Time ujedno poslodavcu na implicitan nacin pokazujete da ste sigurnosno osvjesteni Internet poznavalac. 

6. Slika – za razliku od SAD-a, u Crnoj Gori nije obicaj slati biografiju sa slikom, ukoliko konkurs to eksplicitno ne trazi. Ako se ipak odlucite na slanje slike, nemojte je prilagati kao posebni file e-maila vec je ubacite u biografiju pored licnih podataka. 

Sve sto smo ovdje spomenuli neka vam posluzi samo kao orijentacija, a na vama je da u svoju biografiju unesete svoju individualnost. Kada osmislite i napisete svoju biografiju, jos jednom je procitajte i sami sebi postavite sljedeca pitanja:

  • Jesam li to ja?
  • Jesam li ponosan/na na to, sto sam tu napisao/la?
  • Jesam li izostavio/la nebitne informacije?
  • Jesam li ukljucio/la sve sto bi mi pomoglo da dobijem taj posao?
  • Da li je moja biografija laka za citanje?
Više u ovih kategoriji... « Radno okruženje Molba »