facebook  twitter

Upbeat Blockchain Meetup u Podgorici

20 sep 2018
13514 puta

U okviru regionalne patforme “YouSEE! društvene inovacije za zapošljavanje mladih”, koja je podržana od strane Evropske komisije, ADP-Zid i partneri iz zajednice 19. septembra su organizovali prvi blockchain meetup u Crnoj Gori, u EU Info centru. 

Upbeat blockchain meetup predstavlja jednu od aktivnosti vezanih za predstojeći Upbeat forum društvenih inovacija vol. 2, kao i niza aktivnosti koje imaju za cilj okupljanje blockchain zajednice i zainteresovane za inovacije u Crnoj Gori, s ciljem uspostavljanja saradnje i primjene blockchain tehnologija u Crnoj Gori.

Na skupu su govorili Igor Milošević iz ADP-Zid, koji je predstavio Blockchain u funkciji razvoja zajednice – koncept Upbeat Hub-a; dr Darko Petrušić, Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, Ministarstva nauke Crne Gore; partneri iz regiona: Branko Krsmanović, EU Blockchain Hub, koji je predstavio Ecosystem za Blockchain i razvoj zajednice, kao i Coufound.it; Momir Dragišić, Act Grupa, koji je predstavio Poslovno modeliranje u blockchain-u; Petar Atanasovski, MVP Workshop, koji je predstavio decentralizovanu platformu Scriptarnica. Članovi tima Upbeat hub-a Vojislav Jovanović, Ivan Joličić, Predrag Ristić ovom prilikom su predstavili concept Blockhaina-a i primjenu Blockchain tehnologije u realnoj ekonomiji - ravencoin.world.

 

42145972 1960430200926748 768446284355862528 n

 

Naši partneri, kao i članovi Upbeat Hub-a su iskoristili priliku i upoznali učesnike skupa sa osnovnim idejama koje stoje iza blockchain tehnologije, primjeni blockchain tehnologija, a poseban segment je bio posvećen programiranju na blockchain platformama i korišćenje public blockchain platformi u svrhe inovacija i rješavanja problema u zajednicama. Tematski, skup je obuhvatio i nekoliko dodatnih segmenata kao što su Poslovno modeliranje u blockchain-u, Programiranje u blockchain-u, te trenutne aktivnosti blockchain zajednice u Crnoj Gori uz predstavljanje predstojećih aktivnosti Upbeat Hub-a, a to su: Škola inovacija, Socialthon (3. – 5. novembra) i Upbeat forum društvenih inovacija vol. 2 (4. - 5. decembra). Na skupu su takođe predstavljene predstojeće aktivnosti koje realizuju partneri iz regiona i koje su otvorene za učesnike iz Crne Gore.

Namjera Upbeat blockchain meetup-a je bila da okupi potencijalne zainteresovane strane kao što su predstavnici pojedinih institucija i gradskih uprava, bankarskog i finansijskog sektora, ICT kompanija, zainteresovane organizacije, studente pojedinih smjerova, kao i pojedince/pionire blockchain zajednice u Crnoj Gori.