facebook   twitter

Kako do posla

10 okt 2017
20102 puta

Zadovoljstvo poslom ogleda se u tri aspekta: plata, uslovi rada i radno okruzenje. Ako zelite da sa zadovoljstvom idete na posao i obavljate svoje radne zadatke a da pri tom osjecate satisfakciju sa svojim zaposlenjem posao koji zelite da radite morate prilagoditi sebi, svojim sklonostima, sposobnostima i potrebama.

Postoji vise nacina za trazenje posla ali evo nekoliko najlogicnijih smjernica.

Pronalazenje posla je proces koji zahtijeva organizaciju, planiranje, puno vremena i truda. Na trzistu rada situacija se stalno mijenja. Brzi razvoj, globalizacija procesa rada, nova zanimanja i slicno, sve utice na poslodavca pri procesima selekcije. Poslodavci danas ocekuju od kandidata fleksibilnost, otvorenost i spremnost za dalje ucenje. Pronalazenje posla ne dogadja se samo jednom, vec je proces koji se realizuje po fazama tokom radnog vijeka.

Istovremeno, pripravnici su suoceni sa mnogo vecim izazovima od ostalih kandidata koji, iz raznih razloga, traze nove mogucnosti za zaposljavanje. Zbog toga je vazno kako pristupiti trazenju kandidata pripravnika.

Poslodavci procjenjuju koliko ste u mogucnosti ili koliko ste odgovorni za obavljanje zadataka na radnom mjestu. Zele da prepoznaju svoje interese u vama, tako da osobina licnosti, razlicite sposobnosti, motivi, ukratko, sve sto je proizvod vjestina i znanja njima je bitno i interesantno. Prikladnost kandidata za obavljanje poslova u nekim slucajevima se poistovjecuje sa testovima i intervjima ali to nije sve…

Poslodavci znaju da cete vi uciniti ono sto im se svidja, da cete spremno usmjeriti energiju i motivisano raditi ako ste zadovoljni odabirom posla, te da cete brze nauciti posao i prilagodjavati se novim razvojima i ciljevima, ali da li cete imati isti odnos prema svim potencijalnim poslovima ili samo prema “poslu iz snova”?! Ovo poslodavci osjecaju, prepoznaju i ne nagradjuju.

Svaki posao ima definisano sta kandidati trebaju da posjeduju od znanja i vjestina da bi mogli uspjesno obavljati posao. Te kompetence ce se traziti u vasoj prijavi i pricace se o njima.

Nudi se mogucnost mladima da verifikuju svoje znanje i radnu sposobnost ne samo kroz drzavne institucije vec i kroz nevladine organizacije.

Više u ovih kategoriji... « Molba Karijerno vođenje »