facebook  twitter

Građevinska industrija pati od stresa na poslu

09 Mar 2021
8901 times

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Bond u Australiji pokazalo je da su radni pritisci glavni izvor stresa za rukovodioce građevinskih projekata.

Studija, u kojoj je učestvovalo 500 učesnika, otkrila je da su ovi stresovi povezani sa poslom uticali na njihovu sposobnost da obavljaju svoj posao, dok su radnici širom poslovanja rekli da su neradni problemi najveći doprinos stresu.

Autor izvještaja Alan Patching (profesor građevinarstva, Univerzitet Bond) poziva na sistemske promjene u australijskoj građevinskoj industriji radi zaštite mentalnog zdravlja radnika, rekavši da je posljedica nedjelovanja uključeno samoubistvo.

Patching, koji je radio kao direktor projekta za izgradnju Olimpijskog stadiona u Sidneju, rekao je da je ograničeni pristup tenderima i profitnim maržama pokretač epidemije stresa.

„Trenutni najčešće korišćeni sistem ugovaranja često zahtjeva od ponuđača da daju ponude sa niskim cijenama ili bez njih i / ili da ponude skraćeno vrijeme izgradnje kako bi pobijedili na poslu“, rekao je Patching.

„To, pak, zahtjeva imenovanje iskusnijih i obično već previše predanih rukovodilaca građevinskih projekata koji će upravljati projektom na način koji donosi određeni nivo profita od toga.

„Mnogi učesnici mog istraživanja pričali su priče o uticajima ovoga na njihovo zdravlje i porodični život koji su, u najmanju ruku, uznemirili, a neki su prijavili da su iskusili samoubilačke ideje.“

Patching je rekao da su čak i one građevinske kompanije osjetljive na problem stresa zaposlenih imale tendenciju da se nose sa njim kroz programe pomoći zaposlenima nakon činjenice, umjesto da preduzimaju mjere za izbjegavanje i upravljanje stresom prije nego što je eskalirao.

„To je bolje nego ništa, ali često je slično zatvaranju vrata nakon što konj zaskoči“, rekao je Patching.

„Bilo bi mnogo bolje izbjeći veliki stres osiguravajući da su obim posla odgovarajući i da su cijene i rokovi za projekte razumni.“

Patching navodi da je kultura građevinske industrije ključni kamen spoticanja za akciju.

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da je izostanak sa posla povezan sa stresom drastično porastao u svim oblastima poslovanja, osim u građevinarstvu, uprkos zabrinjavajućim stopama samoubistava među građevinskim radnicima tokom perioda studije.

„Nisu ljudi iz građevinske struke imali bolest povezanu sa stresom, jednostavno je nisu prijavili iz straha da će izgledati slabo u industriji koja je poznata po svom oštrom imidžu“, rekao je Patching.

„Moje istraživanje je potvrdilo da je takav stav još uvijek živ i šokantan. To treba iskorijeniti “.

Patching navodi da je nedavna najava savezne vlade da će donijeti 3,8 milijardi američkih dolara infrastrukturnih troškova prilika za ubrzavanje inicijativa za mentalno zdravlje u industriji.

„Koje je bolje vrijeme za uključivanje komponente obrazovanja u vezi sa uticajima stresa i kako ih izbjeći i upravljati njima“, rekao je Patching.

„Još bolje, koje je bolje vrijeme da zaista razmislimo o ugovaranju pristupa koji štite interese poreskih obveznika, pružaju razuman povratak dobavljačima za dobro obavljen posao i osiguravaju da niko nikada ne mora kucati na vrata rukovodioca građevinskih projekata i reći njihovim porodica da se njihov član pordice više neće vratiti kući “.

Izvor: https://infrastructuremagazine.com.au/

 

 

Rate this item
(0 votes)