facebook  twitter

Održana završna konferencija "Potencijali socijalne ekonomije u zemljama Zapadnog Balkana"

19 Dec 2022
4108 times

U Podgorici, u periodu od 12. decembra do 14. decembra održana je završna konferencija pod nazivom ‘’Potencijali socijalne ekonomije u zemljama Zapadnog Balkana’’, koju ADP-Zid realizuje u okviru projekta ‘’Western Balkans Youth Social Economy Alliance’’ podržanog od strane Evropske komisije kroz Erasmus+ program.

Projektni konzorcijum okupja osim partnera iz Evrope i zemalja Zapadnog Balkana i to iz Belgije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, kao i iz Crne Gore.

Socijalno preduzetništvo doprinosi razvoju ekonomije zasnovane na solidarnosti i na taj način pomaže državama da postignu niz ključnih ciljeva Evropske unije kao što su stvaranje i očuvanje radnih mjesta, društvena uključenost i inovativnost, ruralni i regionalni razvoj, i dr. Konferencija je poslužila i kao način da se bolje objasni i upozna praksa i politika Evropske unije kao i da se podijele primjeri dobre prakse zemalja zapadnog Balkana.

Globalni izazovi uzrokuju brze promjene na tržištu rada, zahtijevaju nove obrasce funkcionisanja tržišta rada, a nova digitalna revolucija, društvena i demografska kretanja, donose nove mogućnosti i izazove. U tom kontekstu razvoj socijalne ekonomije u Crnoj Gori može podstaći promjene na tržištu rada i doprinijeti većoj socijalnoj uključenosti i inkluziji, kao i većoj aktivaciji najranjivijih grupa stanovništva.

More in this category: « Schools of Social Economy