facebook  twitter

Lukina volonterska priča

06 Nov 2017
106685 times
U ovo neko doba, prošle godine, obradovala me vijest da sam dobio nagradu za volontera godine, a posebno je ugodno bilo primiti je u društvu prijatelja i saradnika, na jubilarnoj proslavi 20-godišnjice postojanja Asocijacije za demokratski prosperitet - Zid. Volontirao sam u više organizacija dugi niz godina, ali sam u ADP - Zid-u naišao na jedan drugačiji ambijent, gdje sam odlučio da se malo duže zadržim, i evo još uvijek sam tu.
 
Trenutno studiram paralelno Fakultet pravnih nauka i Fakultet za kulturu i turizam na Univerzitetu Donja Gorica, a od nedavno sam se, po povratku iz Amerike, pridružio "eksperimentalnom timu" stanara koji su prošli selekciju i dio su projekta u režiji Zid-a, koji se zove "Social Impact Hub" i ima za cilj kreiranje društveno korisnog biznis modela. Svjedok sam da grupa mladih, talentovanih i ambicioznih ljudi, u dinamičnoj atmosferi naše Laboratorije, radi na ostvarenju tog cilja, i imponuje mi što sam dio inovacije koja treba da doprinese razvoju i pozitivnoj promjeni u društvu.
 
23231822 10210290741331396 1372078444 n
 
Počeo sam da volontiram još u osnovnoj školi i doprinos zajednici za mene predstavlja gotovo prirodan intstinkt, "modus operandi" i način života, jer volontirajući su mi se ukazivale brojne prilike za ličnim i profesionalnim usavršavanjem, kroz neformalne oblike učenja, akcije, putovanja, volonterski rad i istraživanja, a ja sam ih u skladu sa sopstvenim afinitetima rado prihvatao. Izdvojiću samo one najinspirativnije, a koje mi je omogućio upravo Zid :
 
- Akcija čišćenja "Let's do it" Montenegro, globalna akcija koja se održala u dosta zemalja svijeta, a ujedno i najveća građanska akcija do sada sprovedena u Crnoj Gori (skoro svi gradovi su se odazvali odnosno priključili akciji), gdje su bili uključeni brojni pojedinci, organizacije, udruženja, institucije i firme, a gdje sam ja u velikom timu radio na višemjesečnoj pripremi kroz logistička zaduženja i zadatke (mapiranje lokacija, advertajzing, unošenje kontakata u spisak, sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava...) i koordinisao jedan od desetine lokaliteta u glavnom gradu, na dan same akcije u Podgorici.
 
- Istraživanje tržišta rada i efekata Vladinog programa stručnog osposobljavanja i drugih aktivnih mjera zapošljavanja, kroz regionalnu platformu za socijalne inovacije u zapošljivosti mladih "You See" (specijalni benefit - učešće na forumu mladih u Draču, Albanija).
 
- Leader Training Seminar "YOUth Can!" je serija radionica i evaluacija koje je, radi osnaživanja mreže mladih u regionu, organizovao South East European Youth Network, a održalo se u jednom idiličnom seoskom kraju u Bosni i Hercegovini. U okviru ovog projekta svaki učesnik je osmislio svoj "domaći zadatak" koji će ispuniti po povratku u svoju zemlju, odnosno lokalnu zajednicu, i svi koji smo ga zapravo i ispunili ostvarili smo pravo učešća i na finalnom događaju u Sarajevu iduće godine, gdje smo prezentovali rezultate svoga rada. Moja inicijalna ideja bila je serija predavanja o UN-ovim "Sustainable Development Goals" ali se uz podršku Zid-a, Studentskog Biznis Centra i UDG-a, i ukazanog povjerenja u smislu dvosatnog termina i slobode izbora teme, ta ideja transponovala se kroz kratko uvodno predavanje i duži praktičan rad kroz kreativnu radionicu, u okviru Škole preduzetništva i inovacija za mlade 2017, na kojoj je preko 200 maturanata iz svih krajeva države naučilo kako da se ponaša u skladu sa načelima održivosti i da čak i male promjene iz loših navika u dobre puno znače. 
 
- "Volonturizam" je aktuelni projekat Zid-a koji spaja turizam i volontiranje, a ja sam u početnoj fazi doprinio istraživanju tržišta kroz ispitivanje javnog mnjenja iliti anketiranje turista. Na žalost nisam bio u zemlji kada su prvi probni izleti ljetos organizovani širom CG, ali sam čuo samo pozitivne utiske i mislim da će ta priča tek da zaživi. 
 
Bilo je i drugih angažmana i dosta lijepih druženja (i biće ih još) nego mi se čini da sam odužio priču, a cijenim da sam već dovoljno približio odgovor na pitanje šta nekog čeka ako se odluči da dio svoje svakodnevice "utroši" na produktivan način, investirajući u budućnost sopstveni resurs - vrijeme. Nadam se da će naročito mladi prepoznati taj potencijal koji volonterizam nosi u sebi, i da će makar neki čitaoci ovog možda već predugačkog teksta donijeti odluku da se transformišu iz faze stagnacije i stanja pasivnih konzumenata, koje dominira omladinom, u odgovorne, humane i aktivne članove društva.