facebook  twitter

Erasmus za mlade preduzetnike

27 Nov 2019
2851 times

Erasmus za mlade preduzetnike jedan je od programa mobilnosti koji mladima omogućava da praktično besplatno putuju, upoznaju druge kulture, stiču nove i usavršavaju stečene vještine...

Dijana Krkotić iza sebe ima deceniju iskustva u radu u sektoru turizma. Iako je dvije godine i sama vlasnica turističke organizacije, ove godine provela je dva mjeseca radeći u tuđoj, u Torinu. Tako je u Italiji stekla novog partnera, a italijanska agencija novu destinaciju za svoje klijente.

Dijanin boravak u Italiji dio je programa za mlade preduzetnike, zahvaljujući kojem je ona praktično besplatno provela u Torinu dva mjeseca - imala je džeparac, plaćen stan… Za to vrijeme, prema pravilima programa, ni agencija koja je bila njen domaćin nije imala finansijskih obaveza prema Dijani.

U Crnoj Gori više je partnerskih organizacija preko kojih se zainteresovani mogu prijaviti za neki od takvih programa, a među njima su Asocijacija za demokratski prosperitet ZID (ADP ZID), nevladina organizacija Prima, te Omladinski centar Don Bosko...

Erasmus za mlade preduzetnike program je Evropske komisije. Budućim preduzetnicima ili onima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine, taj program omogućava da steknu vještine i iskustvo u poslovanju u nekoj drugoj zemlji. U programu mogu da učestvuju mladi preduzetnici, koji imaju kompaniju mlađu od tri godine ili tek namjeravaju da pokrenu biznis. Da bi mogli da se prijave kao domaćini, preduzetnici moraju da imaju kompaniju duže od tri godine.

“Cilj projekta je da stimuliše što veći broj mladih, novoopredijeljenih preduzetnika da preduzmu odlučujući korak i osnuju novo preduzeće”, kazala je “Vijestima” Mirela Kalamperović iz ADP ZID.
Program pokriva troškove novih preduzetnika za boravak u trajanju od jednog do šest mesjeci, dok preduzetnici domaćini, u finansijskom smislu, nemaju nikakve obaveze.

“Brojne razmjene su dovele do dugoročne saradnje među preduzetnicima kao i do internacionalizacije njihovog poslovanja”, kaže Kalamperović.
Program, kako dodaje, nove firme čini izdržljivijim, konkurentnijim i održivijim.

“Meni je razmjena stvarno pomogla… voljela bih da sličnih programa ima više”, kaže Dijana Krkotić i dodaje da je agencija koja je njoj bila domaćin već za septembar 2020. obezbijedila grupu turista koji će posjetiti Crnu Goru.
Obuke, treninzi, razmjena...

Evropska komisija finansira i programe koji podstiču razvoj praktičnih vještina i zapošljivost mladih. Takav je Erasmus+ Mladi u akciji, program koji nude i ADP ZID i Don Bosko.
“Program se oslanja na neformalno obrazovanje i omogućava mladima da učestvuju na različitim omladinskim razmjenama, konferencijama, volonterskim službama, obukama, seminarima…”, objašnjava Jela Radović iz Don Boska.
Zahvaljujući tom programu, ta organizacija godišnje pošalje oko 50 mladih van zemlje.

“Ovo je odličan način za mlade da upoznaju nove kulture, sklope prijateljstva sa vršnjacima iz drugih zemalja i prošire znanja iz različitih oblasti”, kaže ona.
Postoje kratkoročni programi od sedam do 10 dana - to su obično treninzi, obuke i seminari, ali i programi koji traju do tri sedmice (omladinske razmjene).

Iz ADP ZIDa objašnjavaju da za učešće u obukama, treninzima i seminarima ne postoji starosna granica, osim ako to nije definisano pozivom. Za omladinske razmjene mogu da se prijave mladi između 13 i 30 godina. Program pokriva troškove učešća.

Preuzeto: https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/roditelji-bez-straha-i-mladi-iz-crne-gore-mogu-besplatno-da-se-skoluju-rade-ili-volontiraju-u-inostranstvu