facebook  twitter

Radionica „Inovacijom do društvenih promjena”

15 Dec 2016
15576 times

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid u okviru međunarodnog projekta „RESTART- Rethinking, Assessing, Activating and Evaluating Youth Organizations“ i regionalnog projekta „Regionalna platforma organizacija civilnog društva za zagovaranje socijalnih inovacija u oblasti zapošljavanja mladih koji su u riziku od socijalnog isključenja“ organizovala je danas radionicu pod nazivom „Inovacijom do društvenih promjena“ u EU info centru.

 

 

Predstavnici naše organizacije su od marta 2016. godine dio projekta „RESTART- Rethinking, Assessing, Activating and Evaluating Youth Organizations“ koji se realizuje uz podršku Youth for Exchange and Understanding International i European Youth Foundation. Projekat se bavi pitanjem kreiranja novih metoda i neformalnim obrazovanjem koji podstiču učešće mladih ljudi u socio-političkom životu na lokalnom nivou.

Radionica je bila posvećena politici zapošljavanja mladih, kao dominantnom problemu u Crnoj Gori. Usled velike nezaposlenosti i čekanja na prvo zaposlenje, u prosjeku oko 3 godine, mladi su u riziku od socijalnog isključenja. Rješenje za ovaj problem se može naći u socijalnim inovacijama, te je stoga i cilj bio da se učesnici upoznaju sa načinom na koji socijalne inovacije mogu da doprinesu društvenim promjenama i povećanju zapošljivosti mladih.

Radionicu su držali predstavnici ADP-Zid, dok su učesnici radionice bili mladi koji su na interantivan način se upoznli sa konceptom socijalnih inovacija. Učesnici su metodologijom socijalnih inovacija razvili sopstvene predloge koji mogu da dovedu do zapošljavanja mladih, odnosno do društvene promjene, poštujući želje i potrebe mladih i organizujući korišćenje postojećih resursa. Neke od ideja su bile „Zdrav ko drijen“, proizvodnja i plasman proizvoda od ljekovitog bilja, „ASK“, agencija za studente, Fond za studentske preduzetničke ideje i Organska farma.

ADP-Zid će u narednom periodu raditi na širenju koncepta socijalnih inovacija i njihovo korišenje za povećanje zapošljivosti mladih i socijalno isključenih grupa.