facebook  twitter

Kako se suočiti sa željom za kockanjem

17 Nov 2020
55762 times

Pronalaženje alternativa za kockanje

Održavanje remisije od zavisnosti od kockanja uveliko zavisi od pronalaženja alternativnog ponašanja kojim možete zamijeniti kockanje. Neki primjeri uključuju:

 

Razlog za kockanje

Uzorci ponašanja koji funkcionišu kao zamjena

Da biste pružili sebi uzbuđenje i nalet adrenalina

Probajte da se bavite nekim ekstremnim sportom ili izazovnim hobijem, poput planinskog biciklizma, penjanja na stijene ili kartingom.

Da biste bili društveniji, prevazišli stidljivost ili socijalnu izolaciju

Probajte savjetovanje, upišite se na časove retorike, pridružite se nekoj društvenoj grupi, povežite se sa porodicom i prijateljima, volontirajte, pronađite nove prijatelje

Da biste zaboravili na neprijatna osjećanja, ili da ne bi razmišljali o problemima Isprobajte terapiju ili knjige samopomoći
Dosada ili usamljenost

Pronađite nešto za šta ste strastveni, poput umjetnosti, muzike, sporta ili knjiga, a zatim pronađite druge sa istim interesovanjima

Opuštanje nakon stresnog dana

Već 15 minuta svakodnevnog vežbanja može da ublaži stres. Probajte duboko disanje, meditaciju ili masažu

Da biste riješili novčane probleme

Šanse su uvijek protiv vas kad je kocksnje u pitanju, pa je mnogo bolje potražiti pomoć kod kreditnog savjetnika

 

 

Suočavanje sa željom za kockanjem

Osjećaj nagona za kockanjem je normalan, ali kako budete stvarali i pravili zdravije izbore ponašanja i snažnu mrežu podrške, otpor ovoj žudnji postaće lakši. Međutim, kada želja za kockanjem nastupi:

Izbjegavajte izolaciju. Pozovite pouzdanog člana porodice, nađite se sa prijateljateljem na kafi ili idite na sastanak Anonimnih kockara.

Odložite kockanje. Recite sebi da ćete sačekati 5 minuta, 15 minuta ili sat vremena. Dok čekate, nagon za kockanjem može proći ili postati dovoljno slab da se oduprete.

Vizualizujte šta će se dogoditi ako se prepustite nagonu za kockanjem. Razmislite o tome kako ćete se osjećati nakon što sav novac nestane i ponovo ste razočarali sebe i porodicu.

Odvratite pažnju nekom drugom aktivnošću, poput odlaska u teretanu, gledanja filma ili neke druge aktivnosti.

Suočavanje sa propustima

Ako niste u stanju da se oduprete želji za kockanjem, nemojte biti prestrogi prema sebi ili to da koristite kao izgovor za odustajanje. Prevazilaženje zavisnosti od kockanja težak je proces. S vremena na vrijeme možete skliznuti sa puta ka oporavku, ali najvažnije je učiti na greškama i nastaviti sa radom na oporavku.