facebook  twitter

Mobing

10 Nov 2015
28384 times

Mobing je specificni oblik ponasanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili vise njih sistemski psihicki (moralno) zlostavlja i ponizava drugu osobu, s ciljem ugrozavanja njezina ugleda, casti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana  osoba  je bespomocna, u nemogucnosti je da se odbrani. 

Zrtve mobinga su obicno osobe koje se izdvajaju od ostalih nacinom  i logikom razmisljanja, najbolji ili najobrazovaniji pojedinci  koji za kolege predstavljaju opasnosti ili konkurenciju, kao i osobe koje ne zele biti saucesnici u prevarama. Cesto su to zaposleni pred penzijom, ali i mladi koji su tek zaposleni ili osobe drugacije seksualne orjentacije. Mobingu su u odredenom procentu izlozeni i oni koji nakon godina besprjekornog rada traze priznanje i povecanje plate, kao i veoma kreativne osobe. 

Razlikuju se dvije vrste mobinga. Uspravni mobing podrazumijeva da nadredjeni (mober) zlostavlja jednog podredjenog radnika, ili jednog po jednog radnika, dok ne unisti cijelu grupu (bossing). Mnogo rjedje jedna grupa radnika zlostavlja nadredjenog.

Druga vrsta je horizontalni mobing koji se dogadja izmedju radnika koji imaju isti polozaj na hijerarhijskoj ljestvici. Mobing se javlja kao tkz. Sindrom praznog stola, kada se zrtvi, naviknutoj da radi ne daju radni zadaci ili joj se oduzimaju sredstva za rad (telefon, pc, mobitel) ili joj se daju zadaci neprilagodjeni njenoj profesionalnoj kvalifikaciji. Zadaci su prejednostavni ili preteski i zahtjevaju od zrtve sposobnosti koje nema. Svi ovi postupci imaju cilj da se zrtva mobinga natjera da pogrijesi.

Ucjene, ponizavanje, spijuniranje, ismijavanje, ignorisanje, ukoliko se dogadaju na poslu predstavljaju psiholoski teror koji se naziva mobing.