facebook  twitter

Prezentacija rezultata istraživanja o modelima saradnje nauke i privrede

10 mar 2023
14437 puta

U ime organizacije Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete prezentaciji istraživanja o modelima saradnje nauke i privrede, koja će se održati 21.03. u 12h u Upbeat Hub-u - Kuća Čubranovića.

U današnjem kompleksnom svijetu, suočavanje s izazovima kao što su klimatske promjene, globalne zdravstvene pandemije i tehnološki napredak zahtijevaju zajednički napor različitih disciplina. Saradnja između nauke, tehnologije, političkih aktera i poslovnog sektora je ključna za efikasno rješavanje ovih pitanja. Svaka od ovih disciplina donosi jedinstvenu ekspertizu, resurse i perspektive, a kada se kombinuju, mogu stvoriti rješenja koja su od koristi društvu u cjelini. Efikasna saradnja između ovih različitih sektora može podstaknuti inovacije, stvoriti nove mogućnosti i pomoći u rješavanju složenih problema koje ne može riješiti nijedan sektor samostalno. Cilj ovog istraživačkog rada, kao i prezentacije rezultata istraživanja o adekvatnim vaninstitucionalnim modelima saradnje privrede i nauke i predstavljanjem primjera dobre prakse sa ciljem afirmacije saradnje te i promocije inovativnih modela razvoja Crne Gore u oblasti Strategije pametne specijalizacije.

Na ovom događaju, učesnici će se upoznati sa različitim modelima saradnje, prednostima i manama istih modela, a poseban dio će biti posvećen i prezentovanju inovativnog modela saradnje – Living Lab-a mjesto na kojem se susrijeću inovacija i učenje (kao i znanje) kako bi proizveli rešenja za najhitnije probleme sa kojima se trenutno suočavamo, najčešće definisane kao 4P: public-private-people partnership, što znači da inovacije pomažu/uvode krajnji korisnici, sa krajnjim ciljem razvoja integrisanih društvenih itehničkih inovacija koje istovremeno podstiču održivi razvoj.

Ovaj događaj se organizuje u okviru projekta „Meeting point naučno-tehnološke saradnje” i finansiran je od strane Ministarstva prosvjete.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem linka: https://forms.gle/mrtWUFkg6kNJu7YJA