facebook  twitter

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

22 dec 2017
85724 puta

Nelson Rolihlala Mandela je južnoafrički političar, revolucionarni vođa i državnik čijim naporima je okončan režim aparthejda u Južnoj Africi.

1942. priključio Afričkom nacionalnom kongresu (ANC), organizaciji koja se borila za prava većinskog crnog stanovništva u Južnoj Africi. Poslije je postao jedan od glavnih organizatora u početku nenasilne borbe protiv aparthejda. Nakon što te mjere nisu postigle rezultate, Mandela je postao uvjeren kako jedino oružana borba može srušiti aparthejd. Organizirao je vojno krilo ANC-a i započeo kampanju sabotaža, ali prije nego što se ona intenzivirala Mandela i njegovi drugovi su uhapšeni, a poslije osuđeni na doživotni zatvor.

Njegovo dugogodišnje robijanje je postalo simbol borbe protiv aparthejda, a vlada Južne Afrike bila je pod pritiskom da ga pusti na slobodu. Godine 1990. je pušten i s tadašnjim južnoafričkim predsjednikom Frederik Vilem de Klerkom započeo pregovore s ciljem mirnog okončanja aparthejda i prijenosa vlasti na crnačku većinu. Za te su napore Mandela i De Klerk 1993. godine dobili Nobelovu nagradu za mir.

Godine 1994. ANC je dobio izbore i Mandela je proglašen za prvog crnog predsjednika Južne Afrike, koju dužnost je obavljao do 1999. godine. Mandela je preminuo 5. decembra 2013. godine.

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija i Centar za ljudska prava Univerziteta u Pretoriji, Južna Afrika, uputili su poziv univerzitetima za učešće studenata u desetom jubilarnom takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition", u okviru kojeg studentski timovi svih regiona učestvuju u odbrani pojedinačnih slučajeva kršenja ljudskih prava.                  

2009. godine Centar za ljudska prava Univerziteta Pretorije, u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija osnovali su World Human Rights Moot Court Competition. Takmičenje je otvoreno za studente svih univerziteta svijeta. Takmičenje uključuje pisani dio, poslije kojeg izabrani timovi prelaze u verbalnu fazu takmičenja. Timovi debatuju o hipotetičkim kršenja ljudskih prava kao da se nalaze ispred hipotetičkog Svjetskog suda za ljudska prava, na osnovu internacionalne Povelje o ljudskim pravima i drugih međunarodnih izvora ljudskih prava.

Univerzitet koji želi da učestvuje na takmičenju treba da prijavi dva studenta, poželjno bilo jednu ženu i jednog muškarca i jednog predstavnika Pravnog fakulteta. Univerzitet samostalno odlučuje o izboru takmičara

Studenti bi radove trebali sami napisati, uz nadzor i usmjeravanje fakultetskog predstavnika, koji ni pod kakvim uslovima ne smije biti umješan u pisanje rada. Radovi trebaju da se predaju striktno u roku naznačenom u Pravilniku.

Takmičenje se organizuje svake godine oko 18. jula kada je i rođendan Nelsona Mandele.

Za dodatne informacije, posjetiti sajt:http://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/14418-poziv-studentima-za-ucesce-na-10-takmicenju-nelson-mandela-world-human-rights-moot-court-competition