facebook  twitter

NAJČEŠĆE GREŠKE PRI IZBORU ZANIMANJA

18 dec 2017
74257 puta

Loša samoprocjena!

Za pravilan izbor zanimanja važno je objektivno ocijeniti vlastite sposobnosti, mogućnosti i sklonosti. Potcjenjivanje i precjenjivanje samog sebe može biti velika smetnja pri pravilnom izboru zanimanja.

Nedovoljno poznavanje zanimanja ili nepoznavanje zanimanja uopšte!

Poznavanje manjeg broja zanimanja uvećava mogućnost pogrešnog izbora. Što više zanimanja poznajemo, lakše ćemo odabrati ono koje odgovara našim sposobnostima, sklonostima i interesovanjima. Ponekad se dešava da nam najviše odgovara upravo ono zanimanje koje i ne poznajemo. Uz to, poznavanje samo pozitivnih strana zanimanja može navesti na pogrešnu odluku o izboru zanimanja. Isto tako, ne smiju nas zaplašiti neke loše strane zanimanja, jer nema ni jednog zanimanja bez loših strana.

Nedovoljno poznavanje puta do zanimanja ili nepoznavanje uopšte!

U školi ne učimo samo ono što nas najviše interesuje o zanimanju, već predmete koji su nužna osnova stručnog znanja i opšteg obrazovanja. Kao što je potrebno poznavati zahtjeve zanimanja, tako je potrebno poznavati i zahtjeve školskog programa.

Izbor zanimanja prema prijateljstvu!

Velika prijateljstva i privrženost mogu biti štetna pri izboru zanimanja. Ne moramo biti sposobni za zanimanja za koja su se i naši prijatelji opredijelili. Vršnjaci su ponekad presudan faktor pri opredjeljivanju za srednju školu, a kasnije i odabir studija. Iako potreba za sigurnošću često iziskuje prisustvo druge-poznate osobe ili više njih, treba razmotriti uzroke povodljivosti i spremnosti žrtvovanja sopstvenih želja i sposobnosti u cilju održavanja drugarstva. Izbor zanimanja prema prijateljstvu može imati negativne posljedice, jer ne Kuda nakon osnovne škole? 19 moramo biti (u velikom broju slučajeva i nijesmo) sposobni za zanimanja za koja su se opredijelili i naši prijatelji.

Želje i zahtjevi roditelja!

Roditelji mogu biti izvrsni savjetnici, a isto tako mogu namjerno ili nenamjerno prisiliti dijete na pogrešan put pri izboru zanimanja.

Nevođenje računa o mogućnostima zapošljavanja!

Ne treba odabrati prezasićena zanimanja ukoliko postoje i druge mogućnosti.

Izbor najpopularnijeg- modernog zanimanja!

Ukoliko pri izboru zanimanja pažnju usmjerimo na ugled zanimanja, a manje na samu prirodu posla i uslove rada rizikujemo mogućnost nezapošljavanja nakon školovanja. Zanimanje koje je danas u trendu ili je dobro plaćeno, za nekoliko godina ne mora biti. Biranje najpopularnijeg zanimanja je jedan od značajnih razloga zbog kojih dolazi do neusaglašenosti između potreba tržišta rada i profesionalnog izbora mladih.

Izbor škole prema udaljenosti

Dešava se da učenici odustanu od određene škole zbog toga što im je daleko od kuće, pa ne žele da dugo pješače ili da mijenjaju više prevoza. Ovo je pogrešan način razmišljanja – upisivanje škole koja će nam pomoći da razvijemo sklonosti mnogo je važnije od vremena provedenog u putovanju do škole i nazad do kuće.

Odustajanje od prijave zbog uspjeha

 U određenim školama najčešće se upisuju samo đaci sa odličnim ili vrlo dobrim uspjehom. Međutim, uvijek je bolje probati, nego unaprijed odustati.