facebook  twitter

Prvi regionalni "Socialthon"

09 nov 2018
13126 puta

Prvi regionalni dvodnevni “Socialthon” održan je u periodu od 3-5. novembra 2018 u Podgorici. Mladi iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova, 48 sati su bili posvećeni kodiranju i timskom prototipovanju softverskih ili hardverskih rješenja na zadatu temu – izazov u zajednici.

Timovi su radili na kreiranju rješenja za prepoznate probleme u zajednici, uz kontinuiranu mentorsku podršku, a rješenja su bila bazirana na blockchain tehnologiji.

Javni događaj – Prezentovanje rješenja “Socialthon”-a je okupio predstavnike institucija, privatnog i civilnog sektora. Timovi su predstavili 6 rješenja:

- Zaštita potrošača – slabovidih osoba - OSpectra;
- Zloupotreba službenih vozila - Montey;
- Problem sezonskog zapošljavanja – proveri.me:
- Aktivne mjere zapošljavanja;
- Rentiranje apartmana – Cimi.com;
- Problem zapošljavanja mladih iz prigradskih naselja.

Svi oni koji su bili dio tima proteklih desetak dana svjedoci su koliko je napora uloženo kako bi članovi timova došli do rješenja sa kojima su se predstavili pred žirijem u finalnom dijelu “Socialthon”-a. Žiri su činili: Andrea Popović (Ministarstvo sporta, Direktorat za mlade), Gjerg Murra (Western Balkan Fund), Predrag Ristić (UpBeat Hub), Dr Andrej Mihailović (King's College London).

- Prva nagrada u iznosu od 1000 eura, učešće i prezentovanje na UpBeat forumu društvenih inovacija vol.2, pripala je ideji “Provjeri.me”, koja može postati odlična pomoć za vrijeme sezonskog zapošljavanja;
- Druga nagrada u iznosu od 500 eura, učešće i prezentovanje na UpBeat forumu društvenih inovacija vol.2, pripala je ideji “OSpectra” koji predstavlja proizvod koji prevodi QR kodove u glasovne poruke i tako olakšava kupovinu osobama oštećenog vida;
- Treća nagrada i učešće i prezentovanje na UpBeat forumu društvenih inovacija vol.2 pripala je ideji “Montey”, koji bi mogao da reši problem zloupotrebe službenih vozila, ali i podigao svest o ekologiji među zaposlenima u državnoj upravi, nagradu.

''Najveća nagrada je iskustvo koje smo jedni uz druge stekli i umrežavanje ljudi različitih kvalifikacija koji će na neki način nastaviti da sarađuju'', istakla je jedna od učesnica Socialthon-a.

Iako je “Socialthon” takmičarskog karaktera, njemu je za cilj i dijeljenje znanja i iskustva, usvajanje novih vještina kroz rad i povezivanje sa drugim profesionalcima. Kao krajnji rezultat “Socialthon”-a nastale su radne verzije softverskih i hardverskih proizvoda, iliti MVP koji mogu poslužiti za razvoj startup-a.