facebook  twitter

Uspješna priča nove preduzetnice Marie Puhalainen iz Estonije

07 nov 2018
32896 puta
Lisette-Maria Puhalainen je mlada estonska modna dizajnerka koja je 2017. godine osnovala svoj brend Lisette-Maria OU. Ima vrlo dobre vještine u dizajnu, ali nema dovoljno preduzetničkih vještina, naročito u marketingu i prodaji.

Novi preduzetnik:                                                     Preduzetnik domaćin:
Lisette-Maria Puhalainen (Estonia)                                Gabriele Lechner (Austria) 

Naziv firme:                                                              Naziv firme:

Lisette-Maria OÜ (Start-up)                                          Mondschein (www.mondschein-design.at)

Sektor aktivnosti:                                                     Sektor aktivnosti:
Zanatstvo, umjetnički materijali i modni detalji              Promocija, reklamiranje, mediji                                                                                                                                       
Period razmjene: 02/2018 dо 04/2018
Trajanje razmjene: 3 mjeseca
 
Lisette-Maria Puhalainen je mlada estonska modna dizajnerka koja je 2017. godine osnovala svoj brend Lisette-Maria OU. Ima vrlo dobre vještine u dizajnu, ali nema dovoljno preduzetničkih vještina, naročito u marketingu i prodaji. Odlučila je da učestvuje u Erasmusu za mlade preduzetnike kako bi stekla praktično iskustvo o tome kako da njeni proizvodi dospiju u prodavnice, kako da reklamira svoj brend kao i komuniciranje sa dobavljačima. U februaru 2018. Lisette-Maria je započela razmjenu kod host preduzetnice Gabriele Lechner u Beču, u Austriji.
  
Gabriele dizajnira modne i kućne detalje u okviru njenog brenda Mondschein. Ključ za njihovu saradnju jeste komplementarnost njihovih znanja i vještina. Gabriele je izgradila uspješan posao i ima dugogodišnje iskustvo u marketingu, i željela je da to podijeli sa Lisette-Mariom. Zauzvrat, Lisette-Maria je Gabrieli dala kreativan doprinos u smislu dizajna, predstavila joj je različite materijale, kao i nove tehnike dizajna.
 
Tokom razmjene, Lisette-Maria i Gabriele uglavnom su sarađivale u oblasti marketinga i dizajna proizvoda. Maria je upravljala nalozima na društvenim medijima i aktivno je pratila najnovije trendove u online marketingu koje je takođe dijelila i sa Gabrielom. Imala je priliku da pohađa Pinterest trening i Gabriele je naučila kako da koristi druge programe društvenih medija, koje sada Maria koristi za sopstveni biznis. Lisette-Maria je pomogla da se organizuje foto sesija i doprinijela je produkciji za Gabrielin 2 minutni film o brendu. Takođe je dizajnirala nekoliko proizvoda za Gabriele koji su kasnije proizvodili. Imala je priliku da posjeti fabriku u kojoj su izrađeni proizvodi, uključujući i njen dizajn.
 
Na osnovu Gabrielinog mentorstva i savjeta, Lisette je odlučila da proširi svoje marketinške aktivnosti izvan Estonije u susjedne zemlje. Takođe je prilagodila svoju strategiju cijena i prodaje, sa novim fokusom na online prodaju. Takođe je obnovila svoju web stranicu i prepravila brendiranje. Pored toga, razvila je nove logotipe, naručila zalihe za svoje proizvode i razvila konkretan akcioni plan za njenu kompaniju.