facebook  twitter

Ne budite podijeljeni, ostanite ujedinjeni

14 mar 2017
17986 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet -Zid kao članica mreže „UNITED“ ove godine u periodu od 18. do 26. marta u Crnoj Gori sa svojim dobrovoljnim aktivistima i aktivistkinjama sprovodi kampanju u borbi protiv rasizma, podjela i mržnje sa svojim. Podjele između bogatih i siromašnih, mladih i starih, manjina i većina, dominiraju i imaju veliki uticaj na društvo i stoga ovogodišnja kampanja odvija se pod sloganom „Ne budite podijeljeni, ostanite ujedinjeni“!

Svake godine oko 21. marta, širom Evrope „UNITED” mreža koordinira kampanju protiv rasizma i poziva međunarodnu zajednicu da se mora okončati svaki vid rasizma, diskriminacije i netolerancije.

1966. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart Međunarodnim danom borbe protiv rasizma. Ovim danom se obelježava sjećanje na događaje koji su se odigrali 21. mart 1960. kada je, u Šarpvilu, u Južnoj Africi, policija otvorila vatru i ubila 69 ljudi koji su mirno protestvovali protiv zakona aparthejda o ispravama.

UNITED kroz kampanju poziva NVO, organizacije zajednice, škole, lokalne savjete i sve vrste grupa i pojedinaca da udruže snage i suoče se sa rasizmom direktnim akcijama i samom kampanjom. Da li organizovanjem aktivnosti, podržavajem drugih, ili širenjem poruke UNITED želi ohrabriti da svi stoje ruku pod ruku različitosti. Zato se ADP-Zid pridružuje ovoj gdje svi mogu biti inspirisani idejama i entuzijazmom drugih aktivista, učeći jedni od drugih i njihovih iskustva i stavova.

Uskoro više informacija o aktivnostima koje će se održati u Crnoj Gori.

„Ne budite podijeljeni, ostanite ujedinjeni“!