facebook  twitter

Program "Evropa za građane"-poziv organizacijama

25 avg 2014
15228 puta

Program ’’Evropa za građane“ pruža mogućnost organizacijama civilnog društva i institucijama da učestvuju u brojnim projektima koji imaju za cilj jačanje tolerancije i evropskog identiteta. Program je prvashodno namijenjen promovisanju osnovnih vrijednosti Evropske unije, kao što je međukulturni dijalog, aktivno evropsko granđanstvo, zaposlenje, kao i društvena kohezija i održivi razvoj u Evropi.

Aktivnosti programa ’’Evropa za građane“ grupisane su u četri kategorije: aktivni građani Evrope, aktivno civilno društvo za Evropu, zajedno za Evropu, i aktivan pomen evropskim žrtvama. Ove aktivnosti obuhvataju:

  • strukturalnu podršku organizacijama civilnog društva na evropskom nivou;
  • strukturalnu podršku za evropske istraživačke organizacije javne politike (ekspertske grupe);
  • direktnu razmjenu izmedu građana Evrope kroz njihovo učešće u aktivnostima bratimljenih gradova (twinned towns);
  • direktnu saradnju izmedu organizacija civilnog društva iz različitih država članica;
  • razna dešavanja, studije, ankete i ispitivanja javnog mnjenja, sredstva informisanja i obavještavanja.

Zainteresovane organizacije i institucije koji žele da apliciraju ili ostvare partnerstvo za neki od projekata imaju mogućnost da popune prijavni obrazac OVDJE.

Dodatne informacije o programu “Evropa za građane” mogu se dobiti putem Civilnog resursnog centra Crne Gore kojim koordiniše Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid iz Podgorice.

Civilni resursni centar Crne Gore je nezavisni virtuelni i realni centar za građane i organizacije civilnog društva (OCD) koji će predstaviti informacije i stručne izveštaje o evropskim pitanjima sa fokusom na programu "Evropa za građane". Takođe on će imati zadatak da pomogne organizacijama i institucijama u izgradnji partnerstva za zajedničku realizaciju projekata u sklopu programa međunarodnih programa.

Jedan od osnovnih ciljeva Civilnog resursnog centra je motivisati i podržavati učešće civilnog sektora u procesu stvaranja državnih i evropskih politika, kroz program „Europa za građane” i druge povezane nacionalne i međunarodne programe.