facebook  twitter

Upoznajte ulice i spomenike Podgorice

20 jun 2014
14107 puta

Koliko dobro poznajete Podgoricu, grad u kojem ste rođeni ili gdje trenutno živite. Dok šetate Hercegovačkom i ulicom Slobode da li se nekada zapitate kako i kada su ove ulice dobile imena. Postoje brojni spomenici pored kojih prolazite svakog dana a da ne znate u čiju čast su oni podignuti.

Podgorica je grad koji obiluje istorijskim anegdotama, legendama i pričama iz svakodnevnice koje i danas u doba interneta ostaju nepoznate široj javnosti.

Volonteri ADP-Zida su došli do ideje da ispitaju na koji način su podgoričke ulice dobijale nazive, kako su sudbine nekih znamenitih ljudi bile vezane za glavni grad Crne Gore. Takođe je planirano da se u okviru ovog projekta posveti pažnja spomenicima i bistama na teritoriji opštine Podgorica.

Cilj je da se sakupe informacije koje bi omogućile zainteresovanima da nauče nešto više o spomen obilježju na Gorici, o bisti Gavra Vukovića ili nekom drugom spomeniku. 

Vrijedi istaći da će istraživanje voditi EVS-volonteri iz Njemačke i Turske koji će uz pomoć domaćih volontera i mještana raditi na tome da naprave informativni vodič o ulicama i spomen obilježijima Podgorice.

Stara Varoš je izabrana kao polazna tačka za istraživanje nakon nje volonteri će posjećivati i druge dijelove grada u potrazi za novim informacijama i zanimljivostima.

Nakon što se završi sa prikupljanjem informacija planirana je izrada brošure koja bi pružila jedan sasvim novi uvid u istoriju i život Podgorice, na jednom mjestu biće predstavljeni svi spomenici i biste, nazivi ulica, kao i lokalne anegdote.

Ukoliko želite da pomognete u realizaciji ove ideje možete nam se obratiti putem mejl adrese podgoricaguide@gmail.com ili nas možete kontaktirati na broj telefona ADP-Zida 020207130.