facebook  twitter

Pokreni se, promijeni se, u Zidu odjeni se

20 jun 2014
14332 puta

U proteklom periodu Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid organizovala je tri akcije razmjene garderobe pod nazivom ,,Pokreni se, promijeni se, u Zidu odjeni se“, što je predstavljalo nešto novo za crnogorsku javnost. Ove akcije pokrenute su po uzoru na slične aktivnosti koje se već duži niz godina organizuju u Sloveniji.

Razmjene su se odvijala po principu 7 za 7: jedna osoba mogla je donijeti najviše sedam stvari, a isto toliko stvari mogli su i ponijeti. Akcije su imale za cilj da podstaknu mlade i ostale građane da se uključe u evropske trendove obnavljanja sopstvene garderobe na principu razmjene odjeće.

Među ponuđenim stvarima bilo je džempera, haljina, trenerki, jakni, tako da je svako mogao pronaći nešto za sebe. Razmjene su privukle veliku pažnju javnosti, okupivši više od 70 građana koji su razmjenjivali odjevne predmete. Kako se radilo o nečem novome u našem društvenom životu, akcije su ispratili brojni štampani i elektronski mediji.

Treća razmjena odjeće okupila je i učesnike razmjene mladih koja je organizovana u Podgorici od 20. do 30. aprila. Mladi iz nekoliko evropskih država učestvovali su na razmjeni ,,Fashion action“ koja se održala u sklopu programa youth in action, učesnici su bili iz Poljske, Italije, Slovenije, Bosna i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Oni su bili u prilici da slušaju predavanja o socijalnom preduzetništvu, programu youth in action, pravima i obavezama građana Evropske unije. Takođe su saznali na koje sve načine se mogu iskoristiti stari odjevni predmeti, odnosno kako reciklažom dolazimo do novih i zanimljivih modnih kreacija.

Zadatak učesnika razmjene bio je da zajedno sa poznatom crnogorskom kreatorkom Sekom Martinović organizuju modnu reviju kreacija od recikliranih materijala. U organizaciju modne revije uključili su se i učenici i profesori srednje hemijske škole iz Podgorice, gdje su učesnici razmjene šili odjevne kombinacije za reviju.

Završnog dana razmjene pred brojnom publikom održana je modna revija koja je prisutnima omogućila da uživaju u 12 zanimljivih modela. Revija kreacija od recikliranih materijala poslužila je i kao najava za veliku akciju čišćenja crnogorske obale ,,Let’s Do It Montenegro“, pokazujući da se nešto zanimljivo i neobično može napraviti od zaboravljenih i nepotrebnih odjevnih predmeta. 

Article edited with the free online HTML composer. Please purchase a HTMLG license to remove this message.