facebook  twitter

Volonterski kampovi "Srce, ruke, lopate“ Istaknut

11 jul 2014
23242 puta

Volonterski servis Republike Srpske u narednom periodu organizuje dva volonterska radna kampa pod nazivom ,,Srce, ruke, lopate“, svrha kampova je da se pomogne u oporavku područja koja su stradala u ovogodišnjim poplavama.

 

Predviđeno je da volonteri učestvuju u akcijama čišćenja terena i pomoći lokalnom stanovništu u opštinama Bijeljina, Šamac i Doboj, koje su pretrpjele najveću štetu tokom poplava.

Prvi volonterski kamp počinje 28.jula i traje do 3. avgusta, dok će se aktivnosti drugog volonterskog kampa odvijati u periodu od 4. do 10.avgusta.

Kako se radi o aktivnostima koje zahtjevaju određenu fizičku spremu volonteri moraju biti punoljetnje osobe u dobi od 18 do 30 godina. Takođe ukoliko neko od zainteresovanih posjeduje određene vještine ili kvalifikacije to može naglasiti u prijavi za kampove. Učesnicima su obezbjeđene alatke i materijal za rad, volonteri se pozivaju da ukoliko imaju ponesu sa sobom alat ili materijal koji može pomoći pri radu na terenu.

Volonteri će biti smješteni u Đačkom domu u Bijeljini, kasarni Miljkovac u Doboju, kampu CK Riječani (kod Modriče). Sve navedene lokacije logistički su opremljene za život velikog broja volontera tokom izvođenja sedmodnevnih smjena. Važno je istaći da su organizatori obezbjedili tri obroka dnevno za sve učesnike kampa. Nakon završetka radnog dijela dana za volontere će biti organizovane kreativne radionice, kao i druga dešavanja putem kojim će moći da se upoznaju sa istorijom I običajima kraja u kojem se nalaze.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem aplikacije (http://goo.gl/TrLjCV), koju mogu pronaći na sajtu ADP-Zida (www.zid.org.me). Prijave se najkasnije mogu poslati do 24.jula, takođe u prijavi zainteresovani mogu odrediti kamp i lokaciju na kojima žele učestvovati. Sve dodatne informacije možete dobiti na mejl adresi workscamps@zid.org ili na broj telefona ADP-Zida 020 207 130.

Najveće poplave u istoriji Balkana

Velike vremenske nepogode zadesile su Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku u proteklom periodu, zabilježeni je najveći nivo padavina u istoriji što je dovelo do izlivanja brojnih rijeka. U Republici Srpskoj mnogi su ostali bez domova, dok još ne postoje službeni podaci o broju žrtava. Tokom poplava najviše su stradale opštine Bijeljina, Šamac i Doboj, gdje su pod udarom plavnog talasa stradali infrastrukturni objekti i obradive površine. Prema navodima nadležnih institucija šteta iznosi nekoliko milijardi maraka i biće potreban duži vremenski period za oporavak.

Tokom poplava građani Crne Gore pokazali su se u najboljem svijetlu pomažući svojim komšijama iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Organizovane su brojne akcije sakupljanja pomoći žrtvama poplava, putem SMS poruka sakupljena su ozbiljna finansijska sredstva, takođe vrijedi istaći pomoć državnih institucija, organizacija i kompanija iz Crne Gore.

Kampovi u Republici Srpskoj su prilika da još jednom pokažemo solidarnost i spremnost da pomognemo drugome u nevolju. Zajedničkim radom možemo mnogo toga uraditi u otklanjanju posljedica poplava.