facebook  twitter

Godišnja nagrada za volonterizam

23 jan 2014
22420 puta

Volonterizmu, kao ideji, i kao obliku participacije građana u procesima razvoja zajednice, posvećuje se sve više pažnje na globalnom nivou. U skladu sa tim, Ujedinjene nacije (1985.god.) 05. Decembar su proglasile za Međunarodni dan volontera, a 2001. godina je bila proglašena Međunarodnom godinom volontera.Dok je 2011. bila  godina volontiranja u Evropi.

Asocijacija za demokrtski prosperitet – Zid kao vodeća organizacija na polju volonterizma i volonterske politike u Crnoj Gori 2006. godine pokrenula je Godišnju nagradu za volonterizam. Od osnivanja nagrade do danas Godišnjom nagradom za volonterizam nagradjeno je više desetina pojedinaca, organizacija civilnog društva, kompanija i institucija.

 Godišnja nagrada za volonterizam dodjeljuje se u pet kategorija i to:

1. Volonter/ka godine;
2. Senior volonter/ka godine;
3. Godišnja nagrada organizatoru volonterskog rada(dodjeljuje se NVO ili instituciji koja na organizovan način uključuje volontere u svoj rad);
4. Godišnja nagrada za korporativno volontiranje – kompanija/institucija/organizacija koja podržava ili razvija vlastite volonterske programe ili učestvuje u njihovoj realizaciji;
5. Volonterska akcija godine.

Nagradu svake godine dodjeljujemo tradicionalno tokom svečanosti za obilježavanje međunarodnog dana volontera - 5.decembra. Nagrade dodjeljujemo najboljima u cilju afirmacije vrijednosti volonterskog rada. Na ovaj načim želimo da promovišemo pojedince, organizacje, institucije, kompanije i privredna lica, koji utiču na razvoj volonterizma i kulture volontiranja doprinoseći time razvoju cjelokupnog društva. 

Dobitnici godišnje volonterske nagrade za 2013 godinu su: 

1. Volonter godine (ove godine kao grupna nagrada) - Učenici IV Razreda JUSMŠ “Vuksan Đukić” Mojkovac: Marija Bogavac, Tijana Anđelić, Tijana Bošković, Milena Medojević i Milorad Damjanović.
2. Senior volonterka godine - Ljiljana Raičević 
3. Godišnja nagrada organizatoru volonterskog rada - Šjore od mota.
4. Godišnja nagrada za korporativno volontiranje – Societe Generale Banka Monntenegro.
5. Volonterska akcija godine - Banka hrane.

Više u ovih kategoriji... « Prijava za volontiranje