facebook  twitter

Emocionalna i socijalna reintegracija u doba COVID-19

17 mar 2021
8555 puta

Sam rad biće znatno drugačiji u post-COVID eri.

Moguće je da će novi virus služiti kao katalizator tehnoloških, ekonomskih i društvenih promjena koje će promjeniti naš rad. Nova era biće okarakterisana restrukturiranim radnim mjestima, redefinisanim radnim ulogama, brzim učenjem i primjenom novih tehnologija.

Veliki dio radne snage je otpušten ili radi od kuće zbog ograničenja. U jednom trenutku socijalna ograničenja će biti ublažena i mi ćemo početi da se vraćamo na radno mjesto. Po svoj prilici, povratak će biti postepen. Pošteno je reći da uticaj pandemije na fizičko i mentalno blagostanje neće biti u potpunosti poznat godinama.

Kako u ovom trenutku ispuniti zdravstvene potrebe radnika?

ZDRAVLJE

Zdravlje je biopsihosocijalni koncept koji obuhvata fizičko, mentalno i socijalno blagostanje.

Kako je koronavirus uticao na zdravlje radnika?

Biološki: Direktne i indirektne medicinske posledice

U vrijeme pisanja ovog teksta, u SAD je bilo preko 1,3 miliona laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 - stvarni broj je nesumnjivo mnogo veći. Iako se očekuje da će 80% pojedinaca imati blagu do umjerenu bolest i dobro se oporaviti, mnogi će biti hospitalizovani i suočeni sa težim oporavkom.

Ali COVID-19 ima indirektne zdravstvene posljedice, jer mnogi pojedinci izbjegavaju kontakt sa zdravstvenim sistemom zbog straha od infekcije i zbog direktiva o karantinu. Istraživači iz SAD-a i Španije zabilježili su u ovom periodu 40% manje slučajeva kataterizacije srca kojima bi se utvrdila predispozicija za srčani udar. Kao posljedica ovog rezultata je svakako bio porast broja smrtnih slučajeva kod kuće.

Mnoga preduzeća se možda nikada neće ponovo otvoriti; problem će biti nezaposlenost i nerad. Gubitak posla povezan je sa depresijom, anksioznošću, niskim samopoštovanjem i može dovesti do povećanog rizika od poremećaja upotrebe supstanci i samoubistva. Dugoročne zdravstvene posljedice nezasposlenosti su dalekosežne.

Radno neaktivno stanovništvo ima 2 do 3 puta veći rizik od lošeg opšteg zdravlja, uključujući veće stope kardiovaskularnih bolesti, karcinoma pluća i respiratornih infekcija; 2 do 3 puta veći rizik od mentalnih problema; i višak smrtnosti od 20% ... Nezaposlenost povećava stopu pušenja, zloupotrebe alkohola, nedozvoljene upotrebe droga i rizičnog seksualnog ponašanja.

Psihološki

Stres na poslu je normalan, kao rezultat brzine promjena, očekivanja posla, rokova, oskudnih resursa, konkurencije, međuljudskih sukoba, tehnoloških izazova, regulatornih i pravnih pitanja, itd. U stvari, 94% zaposlenih u SAD i Velikoj Britaniji prijavilo je stres u vezi sa radom u 2018. Neizvjesnost je stresna, a ovo su neizvjesna vremena.

Stres može na nas uticati na mnogo negativnih načina: emocionalno, kognitivno i fizički. Može uticati na zdravlje pojedinca povećanjem bolesti: kardiovaskularnih, gastrointestinalnih, imunoloških, spavanja, bolova, poremećaja raspoloženja (anksioznost, depresija) i zloupotrebe supstanci. Na radnom mjestu stres može stvoriti međuljudske sukobe, smanjiti produktivnost, povećati izostajanje sa posla, doprinijeti negativnom okruženju i povećati troškove zdravstvene zaštite.

Postoje rani dokazi da pandemija koronavirusa utiče na mentalno zdravlje pojedinaca. Mental Health America izvještava o povećanju skrininga za kliničku anksioznost u februaru za 19%. Express Scripts izvjestili su o skoku od 21% u primjeni antidepresiva, anti-anksioznosti i anti-nesanice u periodu od 15. februara do 15. marta. Istraživanje preko 2.000 zaposlenih u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Novom Zelandu, Singapuru, Velikoj Britaniji i SAD otkrile su da je 42% ispitanika reklo da im je mentalno zdravlje narušeno od izbijanja pandemije. Šezdeset i sedam posto ispitanika prijavilo je veći nivo stresa od pojave panemije. Česti su bili simptomi iscrpljenosti, tuge, razdražljivosti, zbunjenosti, nesanice, bijesa i krivice.

Za osobe koje imaju COVID-19, stresori nakon karantina uključuju finansijski gubitak, stigmatizaciju i povratak u „normalnu“ rutinu.

Kako se radnici vraćaju na radno mjesto iz karantina, treba uzeti u obzir nove izvore stresa:
• Strah od zaraze na radnom mjestu.
• Nezadovoljene zdravstvene potrebe tokom karantina.
• Za one koji su imali COVID-19, fizičke, kognitivne i emocionalne posljedice.
• Neki se mogu suočiti sa stigmom ako su patili od bolesti.
• Lična i porodična pitanja, uključujući brigu o djeci, međuljudske sukobe, zloupotrebu supstanci, nasilje u porodici.
• Osjećaj gubitka zbog propuštenih aktivnosti - proslava, diploma, vjenčanja, sahrana.
• Žal nad izgubljenim voljenima.
• Finansijski stres.
• Ekonomska neizvjesnost.
• Produbljivanje političke polarizacije.
• Strah od socijalnih nemira.

Po prirodi smo socijalna bića. Društveno udaljavanje često dovodi do usamljenosti i može rezultirati mentalnim i fizičkim bolestima. Utvrđeno je da je socijalna izolacija starijih populacija faktor prijevremenog mortaliteta, povećanog rizika od demencije, mortaliteta od raka, funkcionalnog pada i moždanog udara.

Ali čak i kad počnemo da ulazimo u radne prostore (da se vraćamo na posao), izolacija i socijalno udaljavanje mogu biti nova norma. Dr Anthoni Fauci sugeriše da je rukovanje možda prošlost. Kako će ovo uticati na veze i rad? Šta će nam biti potrebno da bismo se osjećali sigurno kada se vratimo na radno mjesto?

Nakon sedmičnog rada od kuće, mnogi zaposleni željno će se vratiti; drugi možda nisu ili se mogu suočiti sa preprekama za povratak. Mnogi će i dalje raditi na daljinu, bar na određeno vrijeme. Kako dugoročno angažovati virtuelnu radnu snagu?

Otvorene kancelarije mogu stvoriti anksioznost zbog socijalne blizine i korišćenje zajedničkih prostora - posebno radnih mjesta, zajedničkih trpezarija i prostora za pripremu hrane. Zaposleni mogu tražiti smještaj, kao što su odvojena radna mjesta, fizičke barijere, maske za lice, lična zaštitna oprema, oprema za čišćenje, pa čak i rad od kuće. Za neke zaposlene, poput onih sa hroničnim zdravstvenim stanjem i onih starijih od 60 godina, ovo može biti presudno.

Ostala pitanja koja će morati da se riješe u narednim nedeljama i mjesecima:

  • Kakva je budućnost sastanaka uživo?
  • Kako tretiramo post-COVID?
  • Kako će izgledati poslovna putovanja, konferencije i kongresi?

UPRAVLJANJE NEPOZNATIM: RAZMIŠLJANJE O ZDRAVLJU POST-COVID ZAPOSLENIH

Na poslodavcima je da razviju strategiju prevencije, identifikacije i intervencije radi ublažavanja negativnih uticaja na zdravlje “new normal - novog normalnog” i povećanja dobrobiti radno aktivnog stanovništva. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

Prevencija

Prevencija započinje pružanjem sigurnog okruženja i uvjeravanjem zaposlenih da im je sigurnost i blagostanje na prvom mjestu. Drugi će se fokusirati više na stvaranje sigurnog fizičkog okruženja koje štiti radnike. Ono što je sigurno, međutim, je da će odgovarajuće socijalno udaljavanje biti dio novog radnog bontona. Dostupnost lične zaštitne opreme, inženjerske kontrole, dizajn i organizacione promjene takođe će biti važne.

Budući da strah i anksioznost vole vakuum, pravovremena, činjenična, jasna i podržavajuća komunikacija je od suštinskog značaja, posebno u vrijeme rizika. Zaposlenima je bitno da imaju informacije od menadžmenta kompanije o planovima, finansijskoj stabilnosti i radnoj snazi. Informacije o javnom zdravlju i bezbjednosti moraju dolaziti iz vjerodostojnih izvora, poput Instituta za javno zdravlje…

Supervizori i menadžeri igraju presudnu ulogu u komunikaciji sa zaposlenicima i brizi o njima kao način smanjenja straha i obezbjeđivanja stabilnosti, kako pokazuje istraživanje.

Možda će biti potrebno produžiti fleksibilne radne angažmane u nastojanju da se smanji stres onima koji imaju lične i porodične probleme, poput zatvaranja škola, dnevnog boravka i brige o voljenima.

Strpljenje, razumijevanje, česte mogućnosti za emocionalnu otvorenost moraju se razmotriti i ugraditi u interakcije zaposlenih.

Angažovanje u društvenim aktivnostima, čak i ako je virtuelno, i okupljanje kako bi se pomoglo zajednicama da se obnove mogu pružiti važan izlaz za koji se pokazalo da poboljšava rezultate mentalnog i fizičkog zdravlja.

Kompanije će po potrebi morati da procjene i ojačaju svoje politike o:

• Povratku na posao;
• Fleksibilnim radnim angažmanima;
• Odsustvu (plaćeno odsustvo, bolovanje, odsustvo, invalidnost, tuga);
• Putovanju;
• Pristupu radnom mjestu i mogućim ograničenjima.
• Kriznim intervencijama.

Identifikacija

Biće zaposlenih koji se teško vraćaju i prilagođavaju novoj normalnosti - “new normal". Ključno je da supervizori budu obučeni kako da prepoznaju ove izazove i da znaju kako da intervenišu.

Jednostavno „Jesi li dobro?“ može otvoriti vrata za bolju komunikaciju i takođe pružiti priliku za procjenu rizika mentalnog zdravlja zaposlenog. Nedavna studija pokazuje da se 57% radnika ugodno osjeća kada ih menadžer pita o njihovom mentalnom zdravlju, a 41% želi da ih menadžer proaktivno pita. Ne pretpostavljajte da su čak i oni kojima je bilo teško traumatizovani ili se bore. Najvažnije je pitati.

Obuka supervizora treba da se fokusira na:

• Aktivno slušanje i empatičnu komunikaciju.
• Identifikovanje zaposlenih sa depresijom, samoubilačkim idejama i nasiljem u porodici.
• Obrada zahtjeva za smještaj.
• Upravljanje stigmom COVID-19 i pitanjima mentalnog zdravlja.

Intervencije

Jedan od neposrednih efekata nove pandemije koronavirusa bio je nagli porast upotrebe telezdravstva u mnogim oblicima - sinhrono (audiovizuelno), asinhrono (portali za pacijente, e-konsultacije), pa čak i putem aplikacija i chat-botova. Izbjegavajući fizičke interakcije, okrenuli smo se udaljenim i virtuelnim sastancima koji mogu olakšati zdravstvenu zaštitu i dugoročno poboljšati zdravstvene ishode. Medicinske posjete (početne, naknadne kontrole, ponovne provjere), rehabilitacija, liječenje zavisnosti i mentalno zdravlje mogu se pokazati prihvatljivom i efikasnom alternativom ličnoj njezi. Pristup telezdravstvu biće važan dio strategije olakšavanja njege zaposlenih poslije COVID-a.

Trening psihološke otpornosti može smanjiti depresiju i anksioznost, kao i olakšati posttraumatski rast.

Poslodavci moraju imati na raspolaganju resurse za mentalno zdravlje za zaposlene. To može biti u obliku Programa pomoći zaposlenima ili upućivanja na spoljne organizacije koje mogu pružiti krizne intervencije, savjetovanje ili drugu pomoć.

Mogu biti slučajevi kada je potrebna hitna intervencija: rizik od samoubistva i prijetnje nasiljem. Zaposleni moraju da znaju kako da identifikuju ovaj rizik i šta treba da rade u ovim kriznim situacijama, a planiranje je imperativ.

Zaključak

Zdravlje radne snage nakon COVID-a suočit će se sa mnogim izazovima. Plan/strategija tek treba da se izradi. Sigurno će biti neočekivanih zaokreta, ali je ovo prilika za poslodavce da se fokusiraju na dobrobit radnika i na uslove rada nakon njihovog povratka.

 

 

 

Poslednji put izmenjeno %PM, %17 %563 %2021 %13:%mar
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)