facebook  twitter

ADP –Zid predstavio „PORTUN” prvi street magazin u Crnoj Gori

17 Jul 2017
16481 puta

Street magazin „Portun“ je novina koja se prodaje direktnim putem radi povećanja vidljvosti problema ciljne grupe koja ga prodaje. Cijena časopisa je 1.50 €, pola cijene magazina priprada prodavcu novine (što je 0,75 € po prodatoj kopiji) a pola se ulaže u pripremu i štampu sljedećeg broja.

Sanda Rakočević, izvršna direkorica ADP Zid istakla je da je magazin „PORTUN“ nastao  kao proizvod društvene inovacije koja je osmišljena kao servis za unaprijeđenje kompetencija radi boljeg pozicioniranja na tržištu rada, povećanju zapošljivosti ciljne grupe i pronalaženju konkretnog zaposlenja. Ciljna grupa su bili mladi ljudi koji su duže od tri godine bez posla. Za testiranje je selektovano 15 učesnika, od kojih je njih 7 prošlo kroz cijeli proces.Testirana inovacija sastojala se iz dva segmenta. Tokom prvog segmenta polaznici su prošli psiho-socijalne radionice tokom kojih su stekli znanja o asertivnoj komunikaciji, emocionalnoj pismenosti, postavljanju ciljeva i unaprijedili vještine prezentacije, promocije, prodaje. Drugi dio inovacije  posvećen je uspostavljanju prvog street magazina u Crnoj Gori - „Portun“, tokom kojeg su imali mogućnost da u praksi primijene sve što su naučili tokom radionica. 
 
Sekundarna ciljna grupa inovacije su liječeni hemijski zavisnici koji su nakon perioda liječenja neprihvaćeni na tržištu rada. To je razlog zbog kojeg želimo da o tome pričamo i javnost upoznamo sa problemom nazopslenosti liječenih hemijskih zavisnika i da zajedno radimo na povećanju njihove vidljivosti jer su hrabri, uporni, kvalifikovani, radno sposbni i pobjednici. Uspjeli su da prežive i nadžive vrijeđanja, omalovažavanja i isključenje od strane porodice i društva. „Portun“ postoji zbog svih njih. U procesu pripreme razvoja i testiranja društvene inovacije od samog početka uključile su se kolege iz NVO „Korak“ čija je primarna uloga resocijalizacija hemijskih zavisnika.
Dragana Crvenica glavna urednica  istakla je da ona ovdje kao bivši novinar i da je ponosna na cijelokupan proces. Časopis „Portun“ je važan ako pogledamo pejzaž medijskih slika. Istakla je da je ovaj magazin za svakog čovjeka. Veliko joj je bilo zadovoljstvo raditi sa cijelim timom. Ciljna grupa  je jako važna sa stanovišta specificnosti, zato im je i data prilika da se realizuje sve ovo. Timski rad, proces transformacije i velika snagu koju su uložili da bi časopis dobio smisao. 
 
Milan Milanović je rekao je da ideja koju je pokrenuo ADP -Zid, je nešto što je sasvim posebno. Moramo pokazati javnosti da bivši zavisnici zaista mogu biti produktivni kao i ostale kategorije društva. Razne ispovijesti i intervjui zavisnika su pomenut u časopisu, i zaista sam ponosan na sve ovo.
Prošle godine je testirana inovacija, od strane EU fondova i tako je ostvarena realizacija ovog časopisa, istakla je Sanda Rakičević, izvršna direktorica ADP- Zid.
 
Sanda  Rakočević, izvršna direktorica ADP Zid pozvala je sve građane da kupe časopis, jer pola cijene ide u odrzivost samog časopisai istakla da se sljedeći broj može očekivati nakon tri mjeseca. Časopis može da se kupi ličnom prodajom od strane kupaca, zatim kupovinom preko žiro računa organizacije Korak. Redakcija je otvorena za sve one koji imaju afiniteta prema ovakvoj vrsti časopisa. On je zamišljen kao kanal, kako bi se svi kasnije pozicionirali na tržištu rada.