facebook  twitter

Regionalna radionica razmjene iskustava, Ulcinj od 17. do 19. septembra 2017.

21 Sep 2017
6325 puta

Trodnevna radionica razmjene iskustava za predstavnike javnog, profitnog i neprofitnog sektora, u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ je održana u hotelu Otrant, u Ulcinj, od 17. do 19. septembra 2017. godine.

 

Na radionici razmjene iskustava predstavljeni su pilot projekti sprovedeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori, uz raspravi o naučenom, rješavanju potencijalnih problema te dalji planovi za razvoj volonturizma u obje države. Predavanja o razvoju destinacije održao je profesor dr Rade Ratković iz Budve, koji je ukazao na nepoštovanje i nepoznavanje smjera razvoja crnogorskog turizma, kritikujući postojeće stanje i ističući značaj razvoja tematskog turizma, u kakav se može svrstati i volonturizam. O važnosti korporativne socijalne odgovornosti u turizmu je govorila gospođa Mirjana Mrkalj, generalna direktorica hotela „Splendid“, koji kroz svoje aktivnosti učestvuje u zaštiti životne sredine, pomoći bezdomnim životinjama, pomaže ugroženim kategorijama stanovništva i institucijama, te omogućuje različitim grupama u realizaciji aktivnosti od značaja za razvoj društva, poput pružanja smještaja sportistima tokom priprema itd. Takođe, bila je organizovana radionica za razvoj volonturističke ponude, koju je vodio vodeći stručnjak u svijetu iz oblasti volonturizma, profesor dr Konstantinos Tomazos iz Velike Britanije. O vrijednostima volontiranja govorila je gospođa Nives Ivelja iz Splita.

Na radionici je prisustvovalo ukupno šezdeset učesnika iz različitih sektora, među kojima su mnogi prepoznali mogućnosti za dalju saradnju na kreiranju novih turističkih proizvoda.