facebook  twitter

Organizovan treći VolonTuristički izlet na Orjenu, 13. 08. 2017.

14 Avg 2017
22063 puta

U saradnji sa PK „Subra“ i Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena realizovan je treći VolonTuristički izlet u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.

 

U sklopu ovog izleta, grupa od četrdesetak VolonTurista i lokalnih stanovnika je radila na gradnji suhozida. Ova grupa je imala priliku da nauči osnove ova gradnje, karakteristične za crnogorsko podneblje. Prisutni su se, takođe, upoznali sa značajem kamena za ovdašnji narod kroz istoriju i kako je čovjek vremenom naučio da živi u skladu sa prirodom, te da koristi materijale koje je priroda podarila.

Pored mnogih benefita koje ovaj, prilično zapostavljen, tip gradnje nudi, bitno je pomenuti da se ne stvara otpad, već da se sve u prirodi može iskoriti. Estetsku vrijednost čini to što izgledaju gotovo isto suhozidi koji su pravljeni prije više decenija i oni novijeg datuma i što se gotovo savršeno uklapaju u okolinu.

Imajući sve ovo u vidu, može se zaključiti da suhozidna gradnja ne predstavlja samo praktično rješenje, već kulturnu baštinu Crne Gore.

Nakon rada na gradnji suhozida, organiozovana je zakuska uz druženje u Planinarskom Domu, a prisutni su dobili suvenire, koji će ih, pored znanja koje su stekli, sjećati na ovaj VoloTuristički izlet.