facebook  twitter

Volonturizam kao novi oblik filantropije

09 Mar 2017
8758 puta

U septembru 2015. godine objavljeni su rezultati prve studije o filantropskim navikama američkih putnika koju je sprovela neprofitna humanitarna organizacija Tourism Cares.

 Studija predstavlja prvi holistički pogled na doniranje i motivaciju volontera, navike i postupke putnika prije, za vrijeme i nakon putovanja.

Rezultati istraživanja mogu se shvatiti kao svojevrstan poziv i za putničku javnost i za odgovorne turističke organizacije da shvate potencijal putovanja sa svrhom i da udruženim snagama rade na očuvanju zajednica na destinacijama do kojih im je stalo.

Podaci pokazuju da je više od polovine anketiranih Amerikanaca tokom svojih nedavnih putovanja doniralo novac, vrijeme ili nenovčana sredstva. Ne samo da je neka vrsta davanja iznenađujuće preovlađujuća, već su i briga za zajednice koje se posjećuju i pružanje podrške bili veoma važni milenijalcima, porodicama i imućnijim pojedincima.
Rezultati istraživanja

Najzanimljivije otkriće ove studije jeste slijedeće: putovanje je nova popularna vrsta filantropije. Od ukupno 2.551 ispitanika obuhvaćenih anketom, njih 1.405 (55%) je potvrdilo da je obavljalo neku vrstu volonterskog rada ili je na drugi način doprinosilo u mjestima koja su posjećivali u svoje slobodno vrijeme u prethodne dvije godine.

Detaljniji prikaz pokazuje da je 64% njih volontiralo, 86% doniralo novac, a 78% nenovčana sredstva dok su bili na odmoru. Ispitanici su željeli svoj odmor provesti pomažući mjestima koja posjećuju: 72% takvo svoje putovanje smatra "važnim" ili "veoma važnim" ili "izuzetno važnim". Prisutan je i visok stepen neformalnog davanja - 48% ispitanika je direktno pomoglo pojedincima ili porodicama, dok su ostali pomagali vjerskim, neprofitnim, kulturnim i ostalim organizacijama.

Milenijalci su nova darežljiva generacija. Od svih ispitanih putnika koji su naklonjeni doniranju tokom putovanja, milenijalci su bili najvelikodušniji u pružanju svog vremena, novca i nenovčanih sredstava od svih drugih generacija - 81% njih je volontiralo, 78% doniralo novac, a 83% pružalo nefinansijsku pomoć tokom svojih putovanja u posljednje dvije godine. U prosjeku, volontirali su dvostruko više sati, donirali skoro tri puta više novca i 4,5 puta više zaliha od putnika starijih od 55 godina.

Takođe, označili su važnim doprinos putničke kompanije prilikom izbora putovanja: znatno više cijene firme koje su posvećene zajednici i društvenom dobru: 39% je navelo da je posvećenost društvenoj odgovornosti bila je jedan od faktora pri izboru pružaoca usluga putovanja.
Porodice koje putuju s djecom takođe žele da doprinesu; takve porodice su pružile više volonterskih sati (73%) i nenovčanih usluga (82%) od svih ostalih. Zapravo, oni doprinose i volontiraju više od prosječnog ispitanika. Njihov doprinos ne završava završetkom putovanja - po povratku kući, 46% njih prati kako se odvijaju planovi, odnosno ciljevi za koje su donirali sredstva, a 34% je dalo još priloga za isti cilj. Dodatno, oni prenose ove vrednosti na svoju djecu: 49% putnika planira povećati angažman svoje djece u ovakvim aktivnostima, 47% planira da razgovara o potrebama zajednica s njima i tako preneti "baklju" i na buduće generacije.

Imućni ispitanici sve dobi su naročito snažni društveno odgovorni putnici. Oni kojima su prihodi domaćinstva preko 100.000 dolara imaju običaj uzvraćati zajednici i kod kuće i u inostranstvu: 55% oseća da je "veoma" ili "izuzetno važno" da svojim prilozima pomognu lokalne zajednice; četvoro od deset ispitanika je izjavilo da je korporativna društvena odgovornost faktor koji utiče na njihovu odluku o kupovini aranžmana.

Najviše sredstava doniraju tokom putovanja, a trećina je uplaćivala sredstva i po povratku kući. Više od 40% putnika sa više od 150.000 dolara prihoda planira uključiti svoju djecu u humanitarne aktivnosti u naredne dvije godine. Doniranje tokom putovanja stvara im osećaj jačeg zadovoljstva putovanjem, a ta praksa je u velikoj mjeri korisna i za onoga ko daje, u čemu se većina putnika slaže. Od svih ispitanih donatora, njih 64% je izrazilo veliko zadovoljstvo svojim putovanjem koje je direktno povezano sa njihovim dobrotvornim aktivnostima. Ovo zadovoljstvo prisutno je u svim starosnim grupama.

Gotovo tri četvrtine svih porodica je izjavilo da je čin davanja stvorio veoma pozitivno iskustvo tokom putovanja, a 89% milenijalaca je izuzetno zadovoljno svojim humanitarnim aktivnostima za vrijeme putovanja. Kao i porodice, i milenijalci najčešće preduzimaju pozitivne akcije i po povratku kućama. Tako se 54% njih aktivno interesira o ciljevima kojima su doprineli svojim donacijama, a 50% njih planira još ovakvih putovanja.

Gotovo polovina ispitanika nije napravila nijednu značajnu formalnu ili neformalnu donaciju za vreme svojih nedavnih putovanja. Primarni razlog za to je nepovezivanje humanitarnog rada sa putovanjem (32%) i putovanje isključivo radi užitka (17%), a četvrtina je još izjavila da bi bili zainteresovani da nauče više o ovakvim aktivnostima. Pružanje pomoći i doniranje sredstava nisu za svakoga i sigurno je da treba poštovati odluke onih koji ne žele takva putovanja, ali je i više nego uočljivo da postoji značajna mogućnost za predstavljanje vrijednosti davanja za vrijeme putničkog / turističkog iskustva.