facebook  twitter

Odgovorni turizam

07 Avg 2017
6470 puta

"Ne postoje loši putnici, postoje samo loše informisani putnici." Poštovati principe odgovornog turizma na putovanjima je jednostavno. Odgovorni turizam je koncept za svakog i dostupan svima.


Odgovorni turizam zasnovan je na principima socijalne i ekonomske pravde te poštovanju i uvažavanju običaja, kulture i okoline. Odgovorni turizam prepoznaje centralnu ulogu lokalne zajednice domaćina i njeno pravo da bude ključni igrač u razvoju održivog i odgovornog turizma u svojoj zemlji. Odgovorni turizam ohrabruje i podstiče pozitivnu interakciju između turističke industrije, lokalnih zajednica i putnika.
Srž koncepta odgovornog turizma je u povezivanju i razmjeni te djelotvornom uticaju i na lokalne zajednice i na putnike. On ohrabruje i podstiče pozitivnu interakciju između turističke industrije, lokalnih zajednica i putnika. Svako može biti odgovoran putnik koji brine o svijetu i ljudima, samo treba pratiti i poštovati izvjesna pravila ponašanja prije, za vrijeme i nakon putovanja.
PRIJE PUTOVANJA
- Pronađite što više informacija o državi koju planirate posjetiti: informišite se o njenoj istoriji, kulturi, ekonomiji, prirodi, religiji, gastronomiji, itd. Preporučljivo je čak i naučiti nekoliko rečenica na jeziku lokalne zajednice.
- Kad god je to moguće, birajte vodiče, avio-kompanije i hotele koji se odgovorno odnose prema lokalnim zajednicama i okolini.

TOKOM PUTOVANJA

- Zapamtite da vaš odmor predstavlja i način da upoznate novu kulturu. Pokušajte prihvatiti lokalne navike i običaje, bez nametanja svojih običaja i načina života.
- Iako ste platili svoj odmor, pokušajte upoznati sva pravila lokalne zajednice. Ne insistirajte na privilegijama i izuzećima od pravila, ne budite arogantni i ne vrijeđajte lokalnu zajednicu, već se potrudite biti njen dio.
- Oblačite prikladnu odjeću koja je u skladu sa odijevanjem zajednice u kojoj se nalazite, pogotovo u strogo religioznim sredinama. Ne pokazujte znakove bogatstva jer to može biti drastičan kontrast u odnosu na lokalno stanje.
- Učestvujte u lokalnim događanjima i kupujte ručno rađene suvenire - o na taj način utičete na razvoj zajednice, a sa sobom ćete ponijeti "prave" suvenire. Raspitajte se gdje se tačno možete "cjenkati" sa trgovcima, a gde to nije primjereno.
- Bogatstvo svijeta leži u različitosti - ostanite obazrivi u izvjesnoj meri, ali se potrudite da budete srdačni u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom, pristupajte im bez ikakvih predrasuda.
- Koristite usluge koje vam nudi lokalno stanovništvo, posebno transport i ugostiteljske usluge. Na ovaj način ćete bolje upoznati zemlju u kojoj boravite i njeno stanovništvo, a istovremeno i pomoći ekonomski razvoj te zemlje.
- Ostavite svoj trag, a ne smeće ili grafite za sobom. Ne uzimajte "uspomene" sa arheoloških nalazišta i ne kupujte suvenire izrađene od ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.
- Kada ste na otvorenom, posebno u zaštićenim parkovima, krećite se isključivo označenim stazama i ne ometajte životinje, odnosno ne oštećujte njihovo prirodno stanište. Zaštićena područja posjećujte u malim grupama, uz pratnju lokalnog turističkog vodiča.
- Zatvaranjem slavina, isključivanjem svijetla i klima uređaja kada niste u hotelu pomažete lokalnoj zajednici, ali i cijelom svijetu u štednji vode i energije.
- Ljudi nisu dio pejzaža - tražite dozvolu prije nego ih fotografišete.
- Zabavite se isprobavanjem lokalne hrane - za pripremu vaše i internacionalne hrane imate ostatak godine.
- Zapamtite da ne postoji populacija koja je "antropološki predodređena" za prostituciju. Pristanak maloljetnika u dosluhu s porodicama, hotelijerima i policijom vam nije alibi; zakonodavstva mnogih zemalja osuđuju seksualne zločine svojih građana počinjene u inostranstvu.

NAKON PUTOVANJA

- Kada se vratite kući sumirajte utiske o tome šta ste vidjeli i ljudima koje ste upoznali. Ako ste nekom obećali da ćete mu poslati razglednicu, suvenir ili učiniti neku uslugu, potrudite se da održite svoju riječ.
- Ako ste na putovanju primijetili neku ozbiljnu situaciju ili nepodnošljive uslove, obratite se vašoj turističkoj agenciji, vodiču ili članici EARTH-a.

Definicija odgovornog turizma i smjernice za putnike koji žele da budu odgovorni preuzeti su sa Internet sajta Prve evropske mreže za odgovorni turizam privatnih organizacija (EARTH - European Alliance for Responsible Tourism and Hospitaliti) koja okuplja eksperte za odgovorni turizam iz privatnog sektora devet zemalja. Mreža posluje s ciljem što kvalitetnije promocije principa odgovornog turizma i pozitivnog uticaja na odnos institucija i nezavisnih putnika.