facebook  twitter

Prva konferencija o Volonturizmu u regionu, Dubrovnik, 2. jun 2017.

07 Jun 2017
844 puta

ADP –Zid u partnerstvu sa Udrugom „MI“ – Split, Opštinom Herceg Novi, Udrugom Bonsai i Udrugom hrvatskih putničkih agencija je održala prvu konferenciju u regionu o volonturizmu, a u okviru projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“, 2. juna 2017, u Dubrovniku.

 

Više od 100 predstavnika javnog, profitnog i neprofitnog sektora iz Crne Gore i Hrvatske je prisustvovalo konferenciji, i imali su priliku da sluša i diskutuje o izazovima u turizmu, kao i o novim i modernim oblicima turizma.

Na konferenciji su govorili stručnjaci iz oblasti održivog turizma, ekonomije, stručnjaci iz oblasti volonterskog menadžmenta, kao i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz volonturizma, dr Konstantinos Tomazos, profesor Univerziteta Strathclyde iz Velike Britanije.

Tokom koferencije predstavljene su inovacije vezane za ovakav oblik turizma, zatim, brojni primjeri volonterskog turizma iz Crne Gore i Hrvatske, kao i ideje koje su razvijene tokom projekta i projektnih aktivnosti koje su imale za cilj da osnaže organizacije različitih sektora da se ovim aktivnostima bave i time se obogati ukupna turistička ponuda prekograničnog područja.

Osim što su panelisti predstavljanjem primjera dobre prakse pokazali da ovaj model turizma može biti primjenljiv i kod nas, te da savremeni i osvješćeni turista traži mnogo više od tradicionalne turističke ponude, ideje koju su razvijene u toku projekta pokazale su da postoji mnogo neiskorišćenog potencijala a koji bi mogli da zadovolje želje i potrebe posebnih tržišta i interesa. Takođe, volonturizam može da produži turističku sezonu, jer mnoge volonturističke aktivnosti mogu biti organizovane tokom čitave godine, čime ne bi izgubile na atraktivnosti.

Cilj volonturizma nije samo da turista bude uključen u lokalnu zajednicu kroz održive programe koji za cilj imaju opšte dobro i da ne bude samo pasivni konzument, već da inspiriše pojedinca da u povratku sa turističke destinacije promjeni vrijednosne parameter u načinu življenja.

Odmor u potpunosti posvećen odmaranju i opuštanju pripada prošlosti. Sunčanje i kupanje na plaži su nekima možda još uvijek primamljivi, ali većina turista želi nešto drugačiji odmor. Danas turisti žude za višim ciljem u svojim slobodnim aktivnostima, teže ostaviti trag u sredinama koje posjećuju, proširiti vidike, pomoći onima kojima je pomoć potrebna i u tom procesu nadograditi sebe.

Volonturizam spaja najbolje ciljeve civilnog sektora s uzbuđenjem i avanturističkim duhom turističkog putovanja kako bi se stvorio stimulativan odmor od javnog interesa, usmjeren na društvo i korist zajednice. Volonturizam nudi, kao što sama riječ kaže, putovanje radi odmora uz volontiranje na odredištu putovanja.

Projekat se sprovodi u sklopu EU prekograničnog IPA komponenta II, programa za Hrvatsku i Crnu Goru 2012–2013, s ciljem jačanja saradnje između javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko–crnogorskog prekograničnog područja.   

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.