facebook  twitter

Volonturizam

ADP – Zid u saradnji sa Nacionalnim Parkovima Crne Gore, vas poziva na VolonTuristički izlet koji se realizuje na Skadarskom Jezeru, Vranjina, u sklopu sedmice volonterskog turizma. 

VolunTuristički izlet na Vranjini, osim uživanja u prelijepom ambijentu i vožnji kajacima, podrazumijeva i podršku Nacionalnom Parku Skadarsko jezero u održavanju i rekonstrukciji ekspo prostora i klupa za posjetioce.

Volonturizam, kao inovacija u zajednici, usmjeren je na turiste zainteresovane za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog kontakta sa lokalnim stanovništvom.

Nadamo se da ćete se  odazvati pozivu i da ćete u toku jednodevnog izleta pomoći zajednici u kojoj ćete boraviti, te da ćete ostaviti svoj pozitivan trag i uživati u društvu sa ljudima sličnih interesovanja. U nastavku je plan VolonTurističkog izleta na Vranjnini.

09:30h - 10:00h: Dolazak na Vranjinu (Okupljanje ispred upravne zgrade)

10:00h – 11:30h: Dolazak na mjesto realizacije akcije, upoznavanje sa konceptom VolonTurizma, instrukcije vezane za sprovođenje akcije, akcija: pomoć u rekonstrukciji ekspo prostora

11:30h – 13:30h - Vožnja kajacima, obilazak Centra za posjetioce

13:30 – 14:30h – Druženje uz zakusku

14:30h – Podjela suvenira, odlazak VolonTurista

U saradnji sa PK „Subra“ i Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena realizovan je treći VolonTuristički izlet u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.
U saradnji sa Maslinarskim društvom „Boka“ je realizovan drugi VolonTuristički izlet u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.
 
U sklopu ovog izleta, grupa od 25 VolonTurista je pomagala u radovima na kolektivnom zasadu maslina Pod Lastvom Grbaljskom, imala je prilike da nauči koliko je maslina značajna za Crnu Goru, koje se vrste sade i kada se koji radovi izvode. Zatim su obišli Manastrir Podlastvom, gdje je osoblje manastria pripremilo zakusku i gdje se razgovaralo o istorijskim činjenicama o samom Manastiru, kao i o načinu života u Manastiru. Svi VolonTuristi su dobili suvenire.

U saradnji sa DZZŽ „Feniks“ sa Cetinja, realizovali smo prvi VolonTuristički izlet na Cetinju u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.

U sklopu ovog izleta, grupa od 30 VolonTurista je obišla Dvorac Kralja Nikole, Biljardu i Cetinjski Manastrir. Nakon toga, pomagali su u izradi kućica za bezdomne pse, hranjenju, čišćenju i češljanju bezdomnih pasa. Akciju je pratilo prijatno druženje između VolonTurista i lokalaca, ručak i podjela suvenira.

Zahvaljujući ovom VolonTurističkom izletu, napravljeno je 4 kućice za bezdomne pse, pripremljen je jedan boks, 10 pasa je dobilo ogrlice i povodce, 20 pasa čišćenje od unutrašnjih parazita, 10 pasa zaštitu od spoljnih parazita, obezbijeđeno je 60 kilograma hrane za pse, prikupljen je dio novca za pravljenje ograde u privremenom prihvatilištu a dio učesnika je isplanirao još jedan dan za nastavak radova za pomoć bezdomnim psima, tokom kog će raditi na izradi boksa, ograde i još kućica.

Prolaznici su znatiželjno zastajali i razgovarali sa učesnicima akcije i konceptu VolonTurizma, a mnogi od njih su izrazili želju da se druže i upoznaju turiste na taj način.

Kroz ovaj izlet, posjetioci su upoznali Cetinje putem direktnog uključenja u svakodnevni rad zajednice, te ostavili svoj pozitivan trag i ponijeli nova znanja i iskustvo, jer crnogorski turizam ne čine samo planine i more, već ukupno življenje svih stanovnika, koji su otvoreni za nova poznanstva i zajednički rad za opšte dobro. 

Anna Faustino i Tom Rogers dva su bekpekera koji uređuju online turistički časopis na kojem je moguće pronaći prikaze njihovih avanturističkih putovanja, ali i pregršt savjeta za putnike koji žele nešto drugačije od iskustva masovnog turizma.

U septembru 2015. godine objavljeni su rezultati prve studije o filantropskim navikama američkih putnika koju je sprovela neprofitna humanitarna organizacija Tourism Cares.
Studija predstavlja prvi holistički pogled na doniranje i motivaciju volontera, navike i postupke putnika prije, za vrijeme i nakon putovanja.

    Na pitanje iz naslova odgovara volonturist koji je mnogo vremena proveo volontirajući van svoje zemlje te je sam preispitivao koristi koje volonturizam pruža volonturistima, neprofitnim organizacijama i zajednicama u kojima se ovakvi programi provode.

Pipa Bidle je autorka čiji je rad najviše fokusiran na pitanja vezana za volonturizam, održivi razvoj i putovanja. Prošle godine održala je seriju predavanja na temu volonturizma na Univerzitetu Vhitman, a na internet stranici GoOverseas i na njenom blogu objavljena je i serija članaka na ovu temu.
Budući da je još kao tinejdžerka učestvovala u brojnim kratkoročnim volonterskim projektima u inostranstvu, Biddle je počela sumnjati u sopstveni dugoročni uticaj u zajednicama u kojima je volontirala. To ju je navelo da počne kritički promišljati o volonturizmu te da svojim zalaganjem pokuša ukazati na sve zamke u koje mogu upasti i volonturisti i oni koji se bave organizacijom volonturističkih projekata.
"Ne postoje loši putnici, postoje samo loše informisani putnici." Poštovati principe odgovornog turizma na putovanjima je jednostavno. Odgovorni turizam je koncept za svakog i dostupan svima.
Odgovorni turizam zasnovan je na principima socijalne i ekonomske pravde te poštovanju i uvažavanju običaja, kulture i okoline. Odgovorni turizam prepoznaje centralnu ulogu lokalne zajednice domaćina i njeno pravo da bude ključni igrač u razvoju održivog i odgovornog turizma u svojoj zemlji. Odgovorni turizam ohrabruje i podstiče pozitivnu interakciju između turističke industrije, lokalnih zajednica i putnika.

Od svojih početaka, Apostle Islands Sled Dog Race Voluntourism Program, koji se sprovodi u Bajfildu jako je popularan među volonturistima. Sljedeće karakteristike ovag volonturističkog program čine popularnim i korisnim za zajednicu: