facebook  twitter

SEVstrani mladi (Socio-emocionalne vještine)

Projekat „SEVstrani mladi (Socio-emocionalne vještine)“ se realizuje u oblasti društvene brige o mladima, a doprinosi realizaciji prioriteta utvrđenih Zakonom o mladima i Strategijom za mlade 2017-2021.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva sporta i mladih Crne Gore (sada Ministarstvo prosvjete, nauke, kultura i sporta).

Projekat SEVstrani mladi (Socio-emocionalne vještine) predstavlja set aktivnosti u trajanju od 12 mjeseci, kojima se želi pružiti podrška osnaživanju kapaciteta i razvijanju socio-emocionalnih vještina mladih koje su ključne za proces njihovog osamostaljivanja i prelezak u odraslo doba. 

Zahtjevi i društvena očekivanja koja se postavljaju pred mlade ljude nisu uvijek u skladu za onim što predstavljaju izvorne potrebe mladih ljudi. Mladi starosti od 15 do 23 godina su u životnom dobu, koje je u najmanju ruku, izazovno. S jedne strane škola, odabir karijere i fakulteta, prvi ljubavni problemi, ali onda i krizni period tranzicije u odraslo doba i odvajanje od roditelja, koje samo po sebi nosi niz pitanja i anksioznosti. Mladi ljudi često nemaju dovoljno otvorenu socijalnu I emocionalnu podršku u svojoj sredini, što je često posledica i dalje prilično konzervativnog načina vaspitavanja. Finansijski potpuno zavisni od svojih porodica, teško se odlučuju za odvajanje od njih.

Mladi, odnosno milenijalci i generacija Z, su polako postali nova radna snaga, i sa sobom su unijeli mnogo promjena u poslovnu kulturu i procese. Generacija milenijalaca je rođena u periodu od 1980. do 1994., dok generacija Z počinje od 1995. do 2010. godine, i iako u nekim izvorima možemo pronaći i preklapanje ovih generacija, ono što im je zajedničko jeste da su obje pripadnice digitalnog doba odnosno transformacije. Digitalizacija je pored svih pozitivnih efekata, imala I neke negativne uticaje na mlade i na njihovo ponašanje. Ono što je primjetno kod mladih jeste povlačenje u virtuelni svijet, sve veća introvertnost, opsjednutost tehnologijom, što vodi njihovoj pasivnosti i sve manjoj uključenosti u “stvarni” život u zajednici.

Da bismo podstakli mlade da proaktivno djeluju u svojoj sredini, uz istovremeno korišćenje svih benefita digitalizacije, da bismo im omogućili da svoje potencijale i talente usmjere na jačanje sopstvene konkurentnosti, ovim projektom želimo da radimo na razvoju socio-emocionalnih vještina mladih. Socijalno-emocionalne vještine uključuju znanje, stavove i vještine potrebne mladima da prepoznaju i kontrolišu svoje emocije i ponašanja; da uspostave i održe pozitivne odnose; da donose odgovorne odluke i rješavaju izazovne situacije; kao i da postave, a zatim i ostvare pozitivne ciljeve. Socio-emocionalne vještine su povezane sa akademskim uspjehom, karijerom ali i životnim uspjehom, pa je stoga razvijanje, unapređivanje, ali i promocija ovih vještina kod mladih neophodna i poželjna.

ADP-Zid kroz ovaj projekat teži da se fokusira na pitanje razvoja socio-emocionalnih vještina kod mladih kako bismo im pomogli da uspješno prođu kroz proces tranzicije u odraslo doba, da bolje upravljaju svojim slobodnim vremenom, da razviju svijest o sposobnosti da se osamostale i da sami traže posao uz znanje i vještine stečene kroz neformalno i formalno obrazovanje.

Poslednji put izmenjeno %PM, %24 %538 %2020 %12:%dec
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)